Мићовић: Уредбу о ценама нафтних деривата би требало укинути

БЕОГРАД: Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић оценио је да би уредбу о ограничавању цена нафтних деривата требало укинути.
gorivo pumpa benzin dizel
Фото: pixabay.com

Залажемо се за укидање уредбе не зато да бисмо енормно подигли цене и на томе зарађивали, него зато што је у овим условима веома тешко управљати послом и обезбедити и довољне количине горива, рекао је Мићовић гостујући на РТС-у и додао да би онда компаније могле лакше да управљају својим послом, залихама, куповином, продајом.

Оценио је да је тржиште прилично нарушено и поремећено, као и да у уредби, осим ограницења цена деривата нафте, стоји и обавеза НИС-а да пољопривредним газдинствима продаје дизел по 170 динара, што је, како је навео, 40 динара мање од тржишне цене коју одређује држава.

Истакао је и да цене не би дивљале да држава није интервенисала те да ограничење цена горива, као привремена мера, траје веома дуго, као и да земље у окружењу полако одустају од тога.

Он је навео да су укупне фискалне дажбине у Србији и даље највеће у региону и да је зато потпуно логично оцекивати да и цене горива буду меду највећима.

Данас се ради ново усклађивање цена горива и још се не зна да ли ће Влада Србије продужити важење уредбе и на новембар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести