Михајловић: Чека нас тешка зима, Србија зна шта треба да ради

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана МИхајловић изјавила је да ће на данашњем скупу у Александруполију, у Грчкој, на коме учествује председник Александар Вучић, бити речи о закупу капацитета будућег терминала за течни природни гас (ЛНГ).
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

“Почиње изградња ЛНГ терминала који ће следеће године бити оперативан. То значи да све земље које намеравају да га користе сада разговарају о количинама, закупљују капацитете. За нас је то јако важно, јер ми следеће године завршавамо нашу интерконекциију од Ниша до Димитровграда, према Софији“, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Она је објаснила да Србија треба да изгради гасну интерконекцију према Севрерној Македонији, која ће исту такву везу изградити са Грчком, како бисмо имали виише добављача гаса и снабдевање са више страна овим енергентом.

Она је објаснила да Србија има до краја маја споразум о снабдевању гасом са Русијом по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара, али да докупљује одређене количине на слободном тржишту по цени која је сада 1.100 долара, док ЛНГ кошта 850 долара.

"Ја мислим да ће се сада много више улагати у ЛНГ терминале у Европи. Ми морамо много више да улажемо у подземна складишта гаса. Настојаћемо да закупимо складишта у још некој држави, да бисмо били сигурни током ове зиме. Морамо да се окренемо ка другим добављачима, да разговарамо са Катаром, Ираном, свим другим државама које могу у будућности да буду наши снабдевачи“, рекла је Михајловићева.

Она је најавила да сутра путује у Софију где ће са министрима енергетике Азербејџана, Бугарске, Грчке, Северне Македоније и Турске разговарати о томе могу ли се добити додатне количине гаса из нових азербејџанских налазишта.

"Разговори с Русима о продужетку уговора почињу после првомајских празника. Постоје две варијанте, прва је да се постигне десетогодишњи уговор, али по цени која ће бити виша од 270 долара и други је да се тражи продужетак постојећег споразума до краја ове године“, прецизирала је Михајловићева.

Она је најавила тешку наредну зиму у енергетици , а да ће тек она 2024. бити лакша, када буде завршена интерконекција са Бугарском.

"Ми као Министарство ћемо у наредних месец дана изаћи са неким предлозима, јер зима 2022/23. неће бити једноставна, зато што ове ствари које се дешавају око Украјине неће се тако лако променити. Србија ће морати да има довољне количине енергената, то значи мораћемо сви да учествујемо у процесу рационализације коришћења“, нагласила је она.

Додала је да ће предстојећа зима бити тешка, јер ЕПС-у треба времена да се подигне и због свега што се дешава у вези са гасом.

"То неће бити једноставно, ми се припремамо за све сценарије. Шта год да се деси, Србија зна шта ће да ради, али све то кошта. Нема више јефтиине енергије, треба да заборавимо ту причу. Сад је цела Европа дошла у ситуацију да обезбеди да је има“, нагласила је Михајловићева.

ljubica
03.05.2022 • 11:46
Predstojećei sve ostale zime će biti teške i više neće biti jeftine energije sve dok je dotična ministarka na čelu Ministarstva rudarstva i energetike.
Тихоговорник са псом
04.05.2022 • 07:43
Зашто не улагати у нове моћне домаће изворе енергије?
EUR/RSD 117.4437
Најновије вести