Михајловић: Циљ зелена Србија до 2040. године

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је визија Србије, која се успоставља новим законима из области енергетике и рударства, зелена Србија у којој ће до 2040. године најмање 40 одсто енергије долазити из обновљивих извора.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

Закони које је Министарство припремило и који се налазе у скупштинској процедури омогућавају да направимо нови инвестициони план, да нашу енергетску безбедност у будућности заснивамо на великим и средњим хидроелектранама, соларним и ветроелектранама и коришћењу биомасе. Такође, кроз нови закон о обновљивим изворима енергије забранићемо изградњу свих МХЕ у заштићеним подручјима, рекла је Михајловић, саопштено је из њеног кабинета.

Нема развоја енергетике без бриге о животној средини, као ни енергетске безбедности уколико се не води рачуна да се енергија производи из чистих извора, наводи се у саопштењу.

Она је истакла да је за заштиту животне средине важан и закон о енергетској ефикасности који предвиђа оснивање Управу за енергетску ефикасност.

Држава је ту да помогне и привреди да смањи нерационалну употребу енергије, али и да помогне сваком домаћинству да може да замени врата, прозоре, да изолује зграду, тако што ће заједно са локалним самоуправама сносити 50 одсто ових трошкова. Очекујемо да Управа почне с радом од 1. јуна, најавила је министарка.

Кроз измене Закона о енергетици, поред енергетски заштићеног купца електричне енергије и гаса, уводи се и угрожени купац топлотне енергије, како грађани који не могу да плате своје обавезе не би прелазили на неке друге изворе енергије који су штетни.

Михајловићева је рекла да су после саобраћаја и великих енергетских постројења као што су термоелектране, међу највећим загађивачима индивидуална ложишта, којима ће се држава такође бавити.

Улажемо око 600 милиона евра само у изградњу постројења за одсумпоравање да смањимо емисију штетних гасова из термоелектрана. Али морамо да водимо рачуна и о индивидуалним ложиштима јер од 2,6 милиона домаћинстава у нашој земљи, 1,2 милиона користи индивидуална ложишта за грејање. На пример, уместо котлова на угаљ или мазут или стављања гуме и пластике у котлове, треба да се пређе на грејање котловима на пелет или на струју, наводи Михајловићева.

Она је додала да ће се оваква одредба наћи у изменама закона о енергетици и новом закону о ОИЕ и да се очекује да примена ових одредби почне од почетка идуће године, како би грађани имали времена да замене такве уређаје, наводи се у саопштењу.

Кроз Управу за енергетску ефикасност грађани који користе индивидуална ложишта такође ће имати могућност да добију помоћ државе, додаје Михајловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести