Михајловић: Нови закони за више инвестиција у рударству

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је да ће четири закона из области енергетике и рударства, чије је предлоге Влада данас усвојила, створити законски оквир који ће омогућити нове инвестиције, али и окретање Србије ка зеленој енергетици и зеленој економији.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Реч је о предлозима закона о рударству и геолошким истраживањима, о енергетици, енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и обновљивим изворима енергије.

Према њеним речима, ови закони отварају врата великим инвеститорима да раде у Србији заједно са нашим јавним предузећима.

Грађанима пак омогућавају да, осим тога што су потрошачи, буду и произвођачи енергије, да постављају соларне панеле на своје куће или зграде, али и да замене прозоре и врата и да њихови рачуни за електричну и топлотну енергију буду нижи него данас.

Михајловићева наводи да предложена законска решења омогућавају и да се више води рачуна о социјално угроженим купцима електричне енергије, гаса и топлотне енергије.

Као посебно важно, како се наводи у саопштењу из кабинета Зоране МИхајловић, нагласила је усвајање закона о обновљивим изворима енергије, који представљају будућност у области енергетике.

У том смислу Михајловићева је истакла да је потребно не само да се граде нове хидроелектране већ и да буде више ветроелектрана и соларних електрана, али и да у топланама више користимо биомасу, које у Србији има много.

Нагласила је да ће ови закони омогућити и отварање нових радних места.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести