Михајловић: Европска банка за обнову и развој важан партнер у процесу енергетске транзиције

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са представницима делегације Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) о инвестицијама у пројекте обновљивих извора енергије, повећању енергетске ефикасности и гасној диверзификацији.
1
Фото: Танјуг/МРЕ/Зоран Петровић

Михајловић је истакла да је Министарство донело модеран законски оквир и да припрема два важна стартешка документа - национални план за климу и енергетику и стратегију развоја енергетике.

Поручила је да је сарадња са ЕБРД значајна у процесу енергетске транзиције и промене енергетског микса.

"Са ЕБРД-ом имамо добру сарадњу и верујем да ћемо тако и наставити. Тренутна вредност наших заједничких пројеката је 360 милиона евра. Наш најважнији задатак тиче се промене енергетског микса и како да више користимо друге видове енергије, пре свега ОИЕ, како бисмо постигли карбонску неутралност до 2050. године", истакла је Михајловић.

Министарка је рекла да су за Србију посебно важна три гасна интерконектора - са Бугарском, који се већ гради, као и планиране интерконекције са Хрватском и Северном Македонијом.

Ален Пију из ЕБРД-а рекао је да је законски оквир у енергетици унапређен, али да "очигледно постоји и одређен отпор променама", те да је посебно важна улога ЕПС-а у развоју ОИЕ.

"Као банка радимо са највећим светским инвеститорима. Ако њих успете да привучете у Србију, тог тренутка енергетски сектор ће почети да се развија великом брзином. Када је реч о енергетској ефикасности, имамо велики број пројеката и важно је да их проширимо на целу Србију. Желимо да помогнемо и када је реч о гасној диверзификацији", поручио је Пију.

На састанку је било речи и о повећању капацитета домаћинстава за производњу соларне енергије, имајући у виду, како се додаје се у саопштењу, да су процедуре поједностављене и да постоји велика заинтересованост и код привреде и код грађана за постављање соларних панела.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести