Михајловић: Година великих промена у енергетском сектору

КОВАЧИЦА: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, која је обишла ветропарк у Ковачици, каже да је данас потписана енергетска дозвола за проширење те ветроелектране за коју наводи да је симбол зелене енергије и климатски уређеног привредног развоја.
mihajlovic
Фото: Танјуг (видео)

Она је после обиласка веторпарка у Ковачици новинарима рекла да је тај енергетски објекат пуштен у рад 2019. године, а да ће израелски инвеститор проширити капацитете изградњом још једног ветропарка Пупин, названог по српском научнику Михајлу Пупину, рођеном у Идвору, недалеко од места где је у плану нови објекат.

Михајловић је поручила да је 2021. година великих промена у енергетском сектору Србије и да се ове године доносе одлуке куда у ствари идемо у енрегетској политици наше земље и то не за годину, две или три године, него одлуке о томе где видимо Србију и нашу енергетику за 10, 20 и 30 година.

Она је нагласила да је ветропарк у Ковачици такође и симбол нових технологија и будућег напретка и изразила задовољство због заинтересованости израелских инвеститора за пројекте у области обновљивих извора енергије у Србији.

“Ако се један обновљиви вид енергије у последњих неколико година посебно развијао у Србији то је била управо енергија из ветра као обновљивог извора енергије”, каже Михајловић која је ветропарк посетила са амбасадором Израела у Србији Јахеном Виланом.

Навела је да је од 2014. до данас завршено осам ветропаркова инсталисане снаге близу 400 мегавата, да су у изградњи још два и да верује да ће се достићи 600 мегавата инсталисане снаге.

Нагласила је да је, поред ветроелектрана, важно да имамо и друге обновљиве изворе енергије ако хоћемо климатски неутралан развој и да је зато ресорно министарство припремило нове законе о енергетици и енергетској ефикасности, као и закон о обновљивим изворима енергије.

“Хоћемо да развијамо и соларне електране и надаље ветроелектране, али и геотермалну енергију. Хоћемо да дођемо 2040. до минимум 40 одсто произведене електричне енергије из обновљвих извора енергије. То није сада никакав сан, то је сасвим реално”, каже Михајловић.

Навела је да је новина везана за инвеститоре то што су убрзане све процедуре и што ће у наредних годину дана бити завршено све што је потребно да би инвеститорима олакшале процедуре за улагање.

“Имамо електронске енергетске дозволе и све ће бити електронски, као што смо то урадили у области грађевине”, додала је министарка.

За данашњу посету веторпарку Ковачица наводи да је и позив инвеститорима да дођу у Србију и улажу у обновљиве изворе енергије.

Поручила је да ће Србија имати с једне стране, обновљиву и зелену енергију, а с друге стране грађани ће живети у здравој животној средини.

Нагласила је да је здравље услов свега и да се ниједна одлука у енергетици неће донети, а да се истовремено не води рачуна о заштити животне средине.

Позвала је грађане да се вакцинишу јер су, каже, здрваље и здравствена безбедност услов развоја и опстанка државе.

Нагласила је и да се види колико Влада и председник Александар Вучић раде у области здравствене безбедности, посебно у набавци вакцина против корона вируса.

Без свих врста електрана у заштићеним подручјима

Зорана Михајловић изјавила је да ће бити забрањена изградња хидроелектрана у зонама заштите првог, другог и трећег степена, укљуцујући и мини хидроелектране.

На питање новинара у Ковачици, где је обишла ветропарк, Михајловић је рекла да ће то питање бити решено новим законом о обновљивим изворима енергије.

Навела је да су мини хидроелектране биле тема последњих неколико година и о њима се много говорило.

"Можда је то питање малих хидролектрана требало да буде решено кроз један потпуно други закон другог министарства, али то се није десило", рекла је Михајловић.

Министарка је прецизирала да ће новим законом о обновљивим изворима енергије бити уређено и питање изградње малих хидроектарана.

"То значи да је у зонама заштите првог, другог трећег степена заштите, забрањена изградња свих хидроелектрана, без обзира да ли су мале, мале деривационе, велике или средње", рекла је Михајловић.

Нагласила је да неће бити изградње хидроелектрана у зонама заштите животне средине, без обзира ког су капацитета и снаге.

"Имамо Ђердап 1 и 2. Велике хидролектране у националном парку могу се само одлуком владе разматрати ако је то нешто што је државни и национални интерес у смислу градње", каже Михајловић.

То је, наводи, важно због тога што је било проблема у изградњи малих хидроелектрана, поготово деривационих.

Михајловић је данас обишла ветропарк у Ковачици са амбасадором Израела у Србији Јахеном Виланом, представницима локалне самоуправе I EMS-а.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести