Михајловић: Неопходно брже реструктурирање Србијагаса

БЕОГРАД: Потпредседнице владе и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, на састанку са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, да је у процесу евроинтеграција Србије и отварања Поглавља 15 неопходно и брже реструктурирање Србијагаса.
mihajlovic
Фото: Tanjug/ S. Radovanović

"Нема оправдања да се касни са акционим планом за спровођење реструктурирања и да се исти не достави Европској комисији", рекла је Михајловић, саопштило је министарство.

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике разговарала је са Фабрицијем, како је наведено, о спровођењу зелене агенде, унапређење енергетске ефикасности, усклађивање са регулативама ЕУ, као и реструктурирању Србијагаса.

Михајловић је рекла да су рударство и енергетика од велике важности за даљи привредни раст Србије и да могу играти важну улогу у повећању БДП-а, те поздравила потписивање Декларације о зеленој агенди за Западни Балкан, јер је циљ да тај сектор постане зелени.

"За нас је зелена агенда и улагање у нове технологије и зелену енергетику кључно за развој зелене економије. Посебно када је реч о енергетској ефикасности, важно је да усагласимо законски оквир са ЕУ регулативама и да успоставимо одржив начин финансирања ове области".

Поред тога, за Србију су, каже, енергетска безбедност и обезбеђивање диверзификације праваца и сигурност извора снабдевања кључни.

"Томе ће, свакако, допринети пројекат изградње гасне интерконекције између Србије и Бугарске и хвала ЕУ на подршци у овом пројекту", рекла је Михајловић.

Потпредседница владе је додала и да је циљ да се рударски и енергетски сектор реформишу, зарад повољнијих услова пословања и нових инвестиција.

"Као што смо то урадили и у грађевинарству, хоћемо да дигитализујемо ове секторе, уведемо е-енергетику и е-рударство", навела је Михајловић.

Фабрици је рекао да је енергетски сектор кључан за постизање зелених циљева Србије договорених са ЕУ и регионом, посебно прелазак са фосилне на обновљиву енергију, развој већих инвестиција у енергетску ефикасност и енергетску диверсификацију.

Сектор, такође, има огроман економски потенцијал, додао је он.

"ЕУ и Србија имају снажан портфолио сарадње у различитим секторима, укључујући изградњу гасног интерконектора Србија-Бугарска. Имамо солидне и позитивне резултате у сарадњи са министарком Михајловић. Настављамо интензивно да сарађујемо и сада када је задужена за други ресор", рекао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести