Михајловић: Одрживо рударство будућност српске привреде

БОР: Одрживо рударство је будућност српске привреде, поручила је данас у Бору потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и додала да је захваљујући одлуци о избору стратешког партнера за РТБ Бор - Зиђина поново почео да се развија град, рударство у Србији, као и привредни сектор.
1
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Министарка је на годишњој радној седници кинеског Зиђина у Бору рекла да је визија владе и председника Србије довела до стварања услова за убрзани и одржив привредни раст.

"Драго ми је да сам данас у Бору. Обишла сам Институт за рударство и металургију, који је понос не само Бора, већ и целе земље. Институт поседује најновију опрему, тамо раде високообразовани и стручни људи и сигурна сам да ће наставити још боље да ради у наредном периоду. Драго ми је и да сам на представљању извештаја о раду Зиђина, јер је не тако давно овде било много проблема, многи су хтели да затворе РТБ, било је разних предлога о томе како треба да ради, односно да не ради РТБ", навела је министарка.

Наша визија је била другачија, визија владе и председника Србије била је да имамо стратешког партнера и били смо у праву, истакла је Михајловићева.

Како је рекла, створени су услови за развој и направљено је много помака, посебно током прошле године.

Она је истакла да су приходи града Бора увећани са 1,7 милијарди динара на близу четири милијарде, а да је отварањем новог, зеленог рудника Чукару Пеки отворено и ново поглавље у рударству.

"Било је близу милијарду долара инвестиција, од тога половина у јачање капацитета и отварање нових. Више од 120 милиона је инвестирано у заштиту животне средине, јер све што се ради у Србији мора да буде у складу са највишим стандардима заштите животне средине", рекла је она.

Генерални директор Зиђин копера Ђан Симинг рекао је да је годишња седница прилика да се представе сви резултати остварени у претходној и план за ову годину.

"Циљ у овој години је зелени развој, који не можемо да постигнемо без подршке владе и министарства. Постигли смо велике резултате током 2021. године захваљујући подршци државе и желимо да наставимо да радимо на развоју зеленог, одрживог рударства у Србији", рекао је он.

Градоначелник Бора Александар Миликић рекао да је се у Бору гради нова историја рударења и будућност града.

"Уз политику владе и председника Александра Вучића и уз добро пословање Зиђина, гради се нова будућност града. У последње четири године доживели смо еколошки и економски напредак. Око 8.600 људи је запослено у Зиђину и компанијама које су везане за рудник. Просечна плата је већа од 100.000 динара, а град Бор је постао један од градова са позитивном миграцијом“, рекао је Миликић.

Циљ државе и Зиђина здравија животна средина

Михајловић је изјавила да је рад "Зиђина" пример успешног партнерства државе и инвеститора, који показује како треба да изгледа рударство у Србији, као и да је заједнички циљ улагање у заштиту животне средине.

Михајловић је на годишњој седници "Зиђина" у Бору, на којој је представљен извештај о раду за претходну годину, као и план компаније за 2022. годину, рекла да је улагање у заштиту животне средине и зелено рударство заједнички циљ.

"Честитам руководству и радницима на резултатима које сте остварили и у име Владе и Министарства хвала на свему што радите, иако прошла година није била лака, али смо заједно успели да победимо све изазове", рекла је Михајловић.

Каже да је држава поносна што РТБ Бор послује успешно, јер је не тако давно био пред гашењем, а тај део Србије, додаје, живи од рударства и са рударством.

"Посебно је важно отварање новог рудника ''Чукари Пеки'', чиме је Србија заузела нову, високу позицију на европској мапи", рекла је она.

Михајловић је навела да је жеља да се пословање настави уз поштовање свих закона, али и стандарда заштите животне средине, као и да се додатно улаже у област заштите животне средине.

"Верујем да ћемо, као и до сада, доћи до заједничког решења, посебно што је развој зеленог рударства у плану пословања ''Зиђина'', а то је свакако став Владе, која неће донети ниједну одлуку која није у складу са највишим стандардима у области животне средине. Урадили смо заједно много тога, али нас очекује још много посла у наредним годинама", истакла је Михајловић.

Нагласила је да Влада Србије пружа подршку радницима и руководству "Зиђина", као и локалној самоуправи, како би се додатно унапредили услови рада и пословања, пре свега у области екологије.

Институт за рударство и металургију без конкуренције у региону

Михајловић је изјавила током посете Институту за рударство и металургију у Бору да је тај институт по скоро свим критеријумима без конкуренције у земљи и региону и понос Србије.

"Обишла сам Институт за рударство и металургију, који је понос не само Бора, већ и целе земље. Институт поседује најновију опрему, тамо раде високообразовани и стручни људи и сигурна сам да ће наставити још боље да ради у наредном периоду", рекла је Михајловићева.

Институт је, како је истакла, постао синоним за озбиљност, професионалну и друштвену одговорност, стручност и финансијску стабилност.

Резултати које остварује сврставају га у ред најбољих, додала је министарка.

Михајловићева је нагласила да је посебно поносна на чињеницу да у институту раде доктори наука, докторанди, инжењери рударства, геологије, хемије, металургије, као и да је институт успео да из предстечајног стања постане стабилна институција.

"Институт данас сва испитивања обавља по најсавременијим методама, акредитовано је више од 350, на савременој опреми. Поносна сам на институт као чланица владе, будући да је то државни институт, и верујем да ће сарадња и са Зиђином и другим компанијама, као и са осталим домаћим и међународним установама, донети резултате који ће допринети развоју рударства", рекла је министарка.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести