Михајловић: Струја треба да поскупи, институције нека кажу шта је одрживо

БЕОГРАД: Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, поводом најаве председника Александра Вучића да када буде дошло до повећања цене струје да оно неће за становништво бити веће од 10 одсто, да струја треба да поскупи и додала да треба пустити институције да кажу које је поскупљење најодрживије у овом тренутку.
struja
Фото: pixabay.com

Она је рекла Тан‌југу да се раде калкулације око поскупљења у које су укључена министарства финансија и енергетике, као и ЕПС и Агенција за енергетику.

"Видећемо, председник каже да поскупљење треба да буде до 10 одсто. Хајде да пустимо те институције да кажу шта је најодрживије, за све у овом тренутку", рекла је она.

Навела је да је министарство које води за то да цена струје буде већа.

"Садашње цена је најнижа не у региону, него у Европи, и то нас онда тера у енергетском систему да много више користимо струју за рецимо хлађење него било који други енергент. И тако оптерећујемо електроенергетски систем који је и из других разлога оптерећен", рекла је она.

Додала је да је министарство само због тога за то да цена струје, ипак, оде мало горе, али да у исто време водимо рачуна о угроженом становништву.

"Спремили смо уредбе, биће повлашћених категорија које неће плаћати повишену цену", рекла је она.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести