Михајловић у Руми: Ниједно градилиште у Србији није затворено

РУМА: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас радове на деоници пута Рума-Пећинци, који се изводе у оквиру рехабилитације пута од Сремске Митровице до Пећинаца, а за које је држава издвојила милијарду и по динара.
zorana mihajlovic, Tanjug/Zoran Petrović
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Михајловић је поручила да је то само једно од градилишта у Србији где се на време завршавају радови, те истакла да тренутно, упркос пандемији вируса корона, ниједно градилиште у нашој земљи није затворено, ниједан радник није заражен и да неће бити већег пробијања рокова.

"На територији Србије ниједно градилиште није затворено, тренутно радове обавља око 5.500 радника, ни на једном градилишту немамо заражене, имамо неколико изолованих случајева. Суштински и већински људи раде и то је знак да уз добру организацију и поштовање мера успевамо да и у овим околоностима држимо радове у договореној динамици", рекла је Михајловић новинарима.

Каже да су она и представници њеног Министарства сваког дана на терену како би грађани видели и знали да путари раде, али не само путари, већи и остали радници на пројектима из железничког, водног и ваздушног саобраћаја.

С друге стране, додаје Михајовић, представници Министарства су свакоднево са радницима како би им пружили подршку јер је у овим тренуцима, каже, сваки радно ангажован човек јако важан за српску економију и привредни раст земље.

"Због тога ништа не сме да стане, али морамо да учинимо све како би грађевинари били безбедни на градилиштима", истакла је Михајловић.

Говорећи о радовима на деоници пута Рума-Пећинци, коју је данас обишла, Михајловић је казала да је рехабилитација пута од Сремске Митровице до Пећинаца веома важна и да је зато Влада Србије кроз Путеве Србије издвојила милијарду и по динара за те радове.

"Очекујем да извођачи поштују рокове и да Путеви Србије изврше своје финансијске обавезе. Сваке године све више улажемо у путну инфраструктуру, и ни сада нећемо одустати ни од једног пројекта, неке нове ћемо чак и започети. Само у овај део Србије је у протекле две године уложено више од пет милијарди динара само у одржавање путева, а да не говоримо о изграђеним ауто-путевима", нагласила је Михајловић.

Директор Путева Србије Зоран Дробњак каже да је деоница Рума-Пећинци, која се тренутно ради, дугачка 13 километара и 100 метара, док ће за три месеца почети радови на другој деоници од Сремске Митровице до Руме.

Објашњава да тренутно радници скидају стари асфлат, проверавају дренажу на развојном појасу, а онда ће радити на постављању новог асфалта са једним, а негде и до два слоја.

Истиче да је укупна вредност радова на рехабилитацији тог пута око 13 милиона евра.

Директор огранка Ниш “Интеграл” Митар Вуковић каже да су тренутни радови на рехабилитацији пута Сремска Митровица - Пећинци наставак претходне рехабилитације пута Батровци - Кузмин и да очекује да ће радови бити готови и пре рока.

Првих 4.000 станова до марта следеће године

Михајловић је обишла радове на изградњи станова за припаднике служби безбедности у Сремској Митровици и изјавила да се тренутно у Србији граде 4.000 станова који ће бити готови до марта следеће године.

Михајловић је новинарима у Руми казала да се тренутно станови граде у Београду, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу, Нишу и Сремској Митровици.

"Поред тога, у наредних неколико месеци кренуће изградња још 4.000 станова који морају да буду готови за годину дана од почетка изградње", рекла је она.

Михајловић је рекла да се у Сремској Митровици гради 190 станова и упутила апел свим извођачима и радницима да поштују мере безбедности.

"Видела сам данас да неки радници не носе шлемове. Апелујем на све да не чекају инспекцију, већ да заштите раднике, јер једна секунда непажње може да значи изгубљен живот", истакла је Михајловић.

Михајловић је радове на изградњи станова обишла са в. д. директором Грађевинске дирекције Србије Мирком Петровићем.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести