Михајловић: Три милијарде евра у комуналну инфраструктуру у 70 места

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ће у 70 градова и општина широм Србије у комуналну инфраструктуру бити уложено више од три милијарде евра.
mihajlovic, tanjug
Фото: TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Михајловић је рекла да ће у целој Србији бити уложено близу 2,5 милијарди евра кроз пројекте у комуналној инфраструктури, као и скоро 900 милиона евра кроз пројекте који се реализују са различитим међународним партнерима.

"У 2021. години биће уложено готово 900 милиона евра у комуналну инфраструктуру у Београду, Батајници и још неколико градова, из пројеката са КфW банком и кинеским партнерима, са којима радимо пречистач у Београду. Вредност инвестиције у систем за пречишћавање отпадних вода који градимо са кинеским партнерима процењује се на око 470 милиона евра, а са европским партнерима реализоваћемо сличан пројекат у Батајници”, рекла је Михајловићева за ТВ Прву.

Комунална инфраструктура услов је опстанка и развоја и да се у тој области реализују инвестиције каквих није било претходних 40 или 50 година.

"Крећемо са још једним новим програмом, у 70 градова и општина, који ће имати потпуно уређену канализациону мрежу, и све друго што је потребно, од фабрика вода до постројења за пречишћавање отпадних вода. У тај пројекат биће уложено близу 2,5 милијарди евра”, рекла је Михајловић.

Министарка је рекла да се ради на свим градилиштима, од брзе пруге Београд-Будимпешта, до градилишта 250 километара нових ауто-путева.

"Свуда се ради, на неким градилиштима и у три смене, и поносна сам на сваког грађевинара који ради. Немамо тренутно заражених ни изолованих радника, а као Министарство смо понудили подршку 24 сата свим извођачима, да градилишта наставе да раде, јер ћемо се тако лакше изборити са економском кризом која постоји у целом свету, па и код нас”, поновила је Михајловић.

Возом од Београда до Ниша 200 километара на сат

„Радови на модернизацији пруге Београд-Ниш започеће 2021. године, изјавила је Михајловић, која је додала да ће се радити као што се ради модернизација пруге од Београда до границе са Мађарском, за брзину од 200 километара на сат.

Михајловић је за ТВ Прва навела да се та пруга налази на железничком Коридору 10, који је важан транзитни коридор.

"Као што смо завршили ауто-пут, тако сада желимо да имамо и потпуно модернизовану пругу на истом правцу”, рекла је Михајловић.

Додала је да се вредност радова на том пројекту, на којем Србија сарађује са кинеском компанијом ЦРБЦ, процењује на око две милијарде евра.

"Кад говоримо о финансирању, видећемо да ли ће се градња финансирати кроз неку врсту преференцијалног кредита, јер иначе постоји таква сарадња са Кином на инфраструктурним пројектима", додала је министарка.

Говорећи о безбедности путних прелаза, Михајловић је рекла да ће око 10 милиона евра бити уложено у повећање безбедности управо у тој области.

"Сваки прелаз је и сада обезбеђен рампама или обележен саобраћајним знацима, али морамо стално да апелујемо на људе да поштују саобраћајне знаке. Није важно да ли сте пешак или возите аутомобил, водите рачуна о саобраћајним знацима, зауставите се пре прелаза. Трагедија је сваки пут кад неко буде и повређен, а камоли кад неко изгуби живот", навела је Михајловићева.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести