Михајловић: Зелена агенда значи привредни раст

КРАЉЕВО: „Суштина зелене агенде је подстицање привредног раста и конкурентност националне економије, а прве инвестиције из тог плана почеће 2022. године”, изјавила је данас у Краљеву потрпедседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
solarni panel, pixabay
Фото: Pixabay

„Инвестициони план Министарства који ће бити представљен у септембру обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра. Очекујемо да ће прве велике инвестиције почети да се реализују 2022. године. Ту је изградња великих хидроелектрана попут Ђердапа 3 и Бистрице, као и соларне, гасне и ветроелектране", рекла је Михајловићева.

Истакла је да Србију уколико се не окрене зеленој енергији чека плаћање великих такси, због чега ће трпети економија и грађани.

Михајловићева је додала да ће почетком септембра бити расписан јавни позив за доделу субвенција за уградњу соларних панела у домаћинствима.

„Некада је то било јако скупо и компликовано, јер су људи имали проблема да поставе соларне панеле и да се прикључе на мрежу. Министарство је донело подзаконски акт како би грађани могли само једним кораком да дођу до соларних панела. Наш интерес је да у наредним годинама између 700.000 и 800.000 домаћинстава постави соларне панеле, а ми ћемо у наредне две године понављати јавне позиве и субвенционисати куповину са 50 одсто од укупне цене", нагласила је министарка.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести