Минималац у 2022. биће 35.012, на СЕС-у без договора

БЕОГРАД: Минимална цена рада у 2022. години износиће 35.012 динара, што је повећање од 9,4 одсто, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић након седнице Социјално - економског савета, на којој није постигнут договор са синдикатима који су тражили веће повећање.
brnabic
Фото: Танјуг/видео

Премијерка је на конференцији за медије рекла да ће у 2022. са тим повећањем минималац 89 одсто покривати минималну потрошачку корпу.

Брнабић је рекла да разуме да су синдикати незадовољни и најавила да ће на крају 2023. бити донета одлука да се минимална зарада од 1. јануара 2024. изједначи са минималном потрошачком корпом.

Представници СССС и УГС Независност су рекли да нису задовољни јер су очекивали да повећање минималца буде толико да се 100 одсто покрије минимална потрошачка корпа.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да ће поред повећања минималнца за 9,4 одсто у 2022. бити уведене олакшице за привреду односно да ће бити повећан неопорезиви део зараде са 18.300 динара на 19.300 динара, као и да се стопа доприноса за ПИО смањи за 0,5 одсто.

Министарство је изашло са предлогом да се минимална цена рада за 2022. годину повећа за 9,4 одсто, што значи да се са постојећих око 32.000 динара повећа на 35.012 динара.

Минимална зарада ове године износи око 32.000 динара.

На влади нисмо причали о гарантованој пензији

Председница Владе Брнабић изјавила је данас да увођење гарантованих пензија није ни разматрано на нивоу владе као и да се оно и иначе не тиче пензијског осигурања.

Брнабић је на новинарско питање да ли ће се у догледно време у буџету наћи простора за увођење гарантованих пензија што предлаже председник Партије уједињених пензионера Србије и министар за бригу о селу Милан Кркобабић, рекла да је таква гарантована пензија заправо социјална категорија.

"Ми као социјално одговорна држава сматрамо да људи морају да имају неки гарантовани приход али гарантована пензија би била другачија од класичне, односно социјална категорија и не би требало да буде правило него изузетак", рекла је Ана Брнабић.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести