Минималац се врти између 35.000 и 40.000 динара

НОВИ САД: Колика ће бити минимална цена рада за 2022. годину за сада се још увек не зна, али је први корак ка томе направљен.
aptiv radnici, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Наиме, јуче су започели преговори између представника Министарства финансија, синдиката и Уније послодаваца Србије. Како ће се они одвијати и да ли ће договор бити постигнут видеће се, а било да до њега дође или не, коначна висина минималне сатнице за наредну годину биће позната 15. септембра и одредиће је Влада Србије.

И пре него што су преговори започели, сви преговарачи су изашли с предлозима о висини минималне зараде за следећу годину. Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће предлог Владе бити да минимална зарада за идућу годину буде нешто изнад 35.000 динара, представници синдиката да би она требало да буде 40.000 динара, колико је “тешка” минимална потрошачка корпа, док из УПС-а сматрају да би, уз одређене олакшице, могли да прихвате предлог Владе.

По речима секретара Већа Савеза самосталних синдиката Србије Зорана Михајловића, још 2017. године договорено је да минимална потрошачка корпа и минимална зарада буду изједначене и да је о томе постигнут консензус све три стране, те да би то требало да се испоштује.

- То се није десило прошле године и имамо обзира јер је била пандемија коронавируса, али ове и следеће године привреда, по неким нашим показатељима и показатељима Владе, бележи раст, тако да очекујемо да ће, у складу с тим, и минимална цена рада да прати тај тренд - рекао је Михајловић.

Указујући да очекује и да просечне плате у Србији прате тренд раста привреде, Михајловић је рекао да синдикати не би волели да минимална цена остане иста као и сада или буде врло мало промењена у овој години јер би то значило да ће следеће године грађани који примају минималац, а њих је око 350.000, и даље веома тешко себи обезбедити егзистенцију.

- Синдикати нису задовољни почетним предлогом Владе од 35.000 динара, те очекују да ће износ бити коригован навише, можда не на 40.000, али би с 39.000 динара били задовољни - истакао је Михајловић.

По речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, након јучерашњег састанка на којем су изнети ставови учесника у преговорима око минималне цене рада за наредну годину, наредне недеље биће одржана седница СЕС-а, а након тога почеће и званични преговори.


Предлог Уније послодаваца Србије

Предлог Уније послодаваца Србије је, указао је директор УПС-а Срђан Дробњаковић, смањење пореза и доприноса на зараде и повећање неопорезивог дела зараде, те да је предлог владе о повећању минималца за 6,6 одсто, уз те услове, прихватљив.

- У нашим предлозима подржавамо Фискални савет који је дао један предлог да се неопорезиви део зараде с 18.000 повећа на 26.000 динара, уз пореске кредите за трочлану породицу, а да би могли да се надоместе доприноси за здравство и ПИО ако се номинална стопа на доходак са садашњих 10 одсто повећа на 15 одсто - каже Дробњаковић. - Пратимо раст БДП-а и стопу инфлације и по неким нашим прорачунима, повећање минималне цена рада не може да пређе шест одсто и толико у овом тренутку можемо да прихватимо.


- Оно што се сада зна је информација коју су представници Владе изнели - да ће минимална зарада бити око 35.000 динара и на тај начин је, практично, већ унапред одређено колики ће минималац бити - каже Милић. - Синдикати ће истрајати на томе да минимална зарада буде једнака висини минималне потошачке корпе која сада износи око 39.000 динара. Важно је рећи и то да се приликом утврђивања минималне цене рада као параметар  узима априлска минимална корпа и тај износ важи за следећу годину, а сви смо сведоци свакодневних поскупљења свих производа која се крећу и до 50 одсто. Надам да ће Влада Србије имати слуха за захтев синдиката о изједначавању минималца и минималне потрошачке корпе, што је и договорено пре неколико година, посебно зато што минималну зараду прима далеко више запослених од 350.000 радника који се званично воде на минималцу. Преговори тек предстоје и надам се договору синдиката и послодаваца јер у супротном следи сценарио као и претходиних година, односно одлуку ће донети Влада Србије. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести