Мали: Минималац наредне године сигурно изнад 35.000 динара

БЕОГРАД: Наредне године ће минимална цена рада сигурно бити изнад 35.000 динара, а први састанак Социјално-економског савета на коме ће се разговарати о повећању минилаца биће одржан сутра у подне, најавио је министар финансија Синиша Мали.
mali
Фото: Танјуг видео

"Ради се о састанку на техничком нивоу, да се анализирају сви предуслови и парематри који су неопходни да се дефинише повећање минималне цене рада за наредну годину. Став државе је да сигурно идемо на повећање минималне цене рада на преко 35.000 динара по први пут у историји", рекао је министар Мали за Танјуг.

Подсетио је да је 2011. године минималац био 15.700 динара, да је данас већ преко 32.000 динара, и да држава намерава да следеће године тај износ подигне изнад 35.000 динара, што је много више него 2011. године.

"Наравно, за нас је приоритет подизање економског стандарда грађана Србије, што значи да просечна плата мора да расте, као што и расте, а услов за повећање просечне плате је подизање минималне цена рада", казао је министар.

"Тако да, као и сваке године, очекујем тешке преговоре, али надам се добрим вестима за грађане Србије. Ићи ћемо сигурно на повећање минималне цена рада и то на преко 35.000 динара по први пут у историји", рекао је Мали.

Министар финасија је најавио да ће наредни састанка Социјално-економског савета бити одржан наредне недеље и да ће на њему учествовати он и другио представници Владе Србије.

Држава исплатила минималац за 66.000 радника у туризму

Министарство финансија данас је исплатило још једну пуну минималну зараду за запослене у туризму, угоститељству, рентакар агенцијама и за туристичке водиче, изјавио је министар Синиша Мали.

"То је нешто мало изнад две милијарде динара, а ради се тачно о 12.153 привредна субјекта са скоро 66.000 запослених", рекао је Мали за Танјуг.

"Подсетићу вас да смо и прошлог месеца уплатили пун износ минималне зараду за све њих, а од почетка године за све запослене у приватном сектору три пута по пола минималне зараде. Било је ту преко 1,2 милиона радника који су три месеца добијали помоћ", казао је Мали.

Министар финансија је подсетио и на друге врсте помоћи државе становништву и запосленима, као што су 30 евра за све пунолетне грађане који су се пријавили, затим 3.000 динара за оне који су били вакцинисани до краја маја, помоћ грађанима на територији Косова и Метохије и то 100 евра за све и 200 евра за оне који су незапослени.

"Све што смо обећали исплатитли смо у динар и у дан, и ту није крај. Ми ћемо до краја овог месеца исплатити пету рату за аутопревознике. Да вас подсетим, 600 евра по аутобусу добијају сви аутопревозници у Србији, дакле секторска помоћ за све који су били најугроженији од пандемије корона вируса", рекао је Мали.

Министар је најавио још 50 евра за најстарије грађане у септембру, у новембру преосталих 30 евра за све пунолетне грађане, а у децембру додатних 20 евра, и наредне године у фебруару и марту још додатних 20.000 динара за свако пензионера.

"Охрабрују резултати у јуну и јулу, имамо суфицит у буџету, добре су нам, стабилне, јавне финансије, новца имамо и као што видите, овај трећи пакет спроводимо у дан, спроводимо у динар. Зато имамо резултат који имамо, зато смо избегли те сценарије затварања производних капацитета и отпуштања запосених. Тога нема у Србији, и очекујемо већ сада до краја године минимум 6,5 одсто стопу раста нашег БДП-а, што за грађане Србије значи да можемо да издвојимо више новца за повећање плата и пензија, упркос пандемији корона вируса и упркос највећој економској кризи икада", рекао је минстар Мали.

Он је оценио да је то све сјајан резултат и огроман успех за све грађане Србије.

"Правимо историју. Градимо аутопутеве, никада се није градило више километара нових аутопутева. Асфалтирамо регионалне и локалне путеве, градимо болнице, исплаћујемо помоћ грађанима и привреди. Дакле, у доба највеће економске кризе и ове пандемије изазване корона вирусом Србија показује да је апсолутни лидер у овом региону", нагласио је Мали.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести