Мировић: Компаније попут "Карлсберг Србија" важне за Србију

ЧЕЛАРЕВО: Председник покрајинске владе Игор Мировић је, на прослави поводом обележавања 125 година од постојања пиваре у Челареву, истакао да су компаније попут "Карлсберг Србија", чији успех је резултат сталног улагања у производне процесе, нове технологије и заштиту животне средине, изузетно важне за Војводину и на понос Србије.
mirovic1, karlsberg, vlada vojvodine
Фото: vojvodina.gov.rs

"Интензиван економски развој је не само наш кључни циљ, већ рекао бих, и приоритет свих приоритета", истакао је Мировић у Челареву и рекао да су на ово усмерене политика и републичке и покрајинске владе, које су спремне да у томе истрају.

Честитајући компанији "Карлсберг" овај важан јубилеј, он је указао да су искуства великих компанија попут ове, која је на овим просторима била центар индустрије пива, и за целу нашу земљу, веома драгоцена.

Компанија "Карлсберг" је од 2003, када је постала власник пиваре у Челареву, до данас овде инвестирала 220 милиона евра и постигла изванредне резултате.

Thumbnail

Уз ове чињенице, Мировић је истакао да је за посебно уважавање и однос компаније према историји и традицији, на само пиваре и њеног оснивача, већ и шире средине у којој она ради.

Наиме, компанија "Карлсберг Србија" отворила је 2008. године Музеј посвећен велепоседнику и филантропу Лазару Дунђерском, оснивачу пиваре, а за данас уприличила и представаљање монографије "Чудо у Чибу".

У старом дворцу Дунђерски у Челареву, у присуству бројних званица, представника Покрајинске владе, дипломатског кора, локалне самоуправе, гостима су се обратили и отправник послова амбасаде Данске у Србији, Мортен Сковгорд Хенсен, као и генерални директор компаније Карлсберг Србија, Владимир Вава.

"Дошавши на просторе некадашњег Чиба, а сада Челарева, Карлсберг је наследио и богату историју дугу 125 година. Не само Лазар, оснивач наше пиваре, већ и цела породица Дунђерски позната је у историји Војводине као један од најзначајнијих покретача развоја културе и образовања у 19. и почетком 20. века. Сматрамо да је наша дужност да изразимо захвалност и да поводом великог јубилеја, испричамо величанствену причу о њиховој заоставштини, пивари, и век и четврт дугој производњи квалитетног пива", изјавио је Владимир Вава, генерални директор компаније "Карлсберг Србија".

Отправник послова амбасаде Данске у Србији, Мортен Сковгорд Хенсен изјавио је да је ово највећа данска инвестиција у Србији, као и то да је ова компанија, поред тога што је модернизовала пивару у Челареву, донирала значајне фондове локалној заједници, те да је то добар пример и за друге компаније.

Као део богате историје овог краја, али и значајан члан општине Бачка Паланка, "Карлсберг Србија" већ скоро 14 година континуирано улаже у развој Челарева и унапређење стандарда, заштиту животне средине и еколошки прихватљива постројења, као и у развој спорта, културе и образовања.

Након многобројних инвестиција у очување високог квалитета производа и унапређење производних капацитета, пиво које се данас производи у пивари у Челареву извози се у земље широм региона.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести