ММФ изузетно задовољан напретком ЕПС-а

БЕОГРАД: Међународни монетарни фонд позитивно је оценио напредак у пословању и резултате Електропривреде Србије, а Џејмс Руф, шеф Мисије у Србији објаснио је да се ММФ највише бавио ЕПС-ом, јер има највише запослених. 
mmf
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Стање у Електропривреди Србије се у односу на ситуацију од пре три године значајно поправило. ММФ се највише бавио ЕПС-ом као државном компањом, јер је најважнија и има највише запослених. Драго нам је да видимо унапређење у самом ЕПС-у у смислу саме ефикасности пословања и прогресу који ће се наставити и у будућности, рекао је Руф након посете ЕПС-у. 

Министар енергетике Александар Антић је рекао да је ЕПС добром оценом драстично промено слику о себи у односу на ону из 2015, те приметио да “ако је то јавно предузеће пре три године, да се слободно изразим, било једно од најлошије деце, данас је једно од најбољих”. 

Један од кључних начина за оцењивање успеšности рада је степен наплате, а постигнути су и добри резултати и у смањењу губитака, као и повећању ефикасности процеса рада у ЕПС-у. До сада је руководство ЕПС-а унапредило оперативне системе, а сложили смо се да има простора да се и даље напредује и до краја, утегну производни процеси и капацитети, рекао је Антић.

Антић је закључио да је стање у енергетским компанијама у Србији, пре свега ЕПС-у и Србијагасу, далеко боље него раније, нарочито у финансијском смислу.

Иначе, током обиласка кључних ЕПС-ових капацитета, в.д. директора Милорад Грчић је рекао да “Колубара” и ТЕНТ у Обреновцу гарантују сигурно снабдевање електричном енергијом свих домаћинстава и привреде у Србији. 

Како је навео, савети и смернице ММФ-а били су тешки и захтевни, али и логични и економски оправдани. 

Пошто смо наследили једно тешко стање деловале су недостижно. Један од захтева био је да морамо наплату подићи на више од 96 одсто. Овим проблемом, ЕПС се у последње време значајно бавио и ову годину ће завршити с достигнутим процентом наплате од 100,7 процената, рекао је Грчић који је захвалио ММФ-у због упорности, оценивши да је ЕПС доказао да може да испуни њихову молбу, “чак и мало више од тога”. 

Он је делегацији ММФ представио и реализацију најважнијих пројеката и планове за будућност, наводећи да је пројекат хомогенизације угља у РБ Колубара завршен, као и ремонт блока ТЕНТ А4 , а да је реализација пројекта одсумпоравања на почетку, што гарантује продужетак века највеће ЕПС-ове термоелектране и заштиту животне средине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести