ММФ: Србија успешно спроводи актуелни стендбај аранжман

БЕОГРАД: Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда је донео одлуку о успешном завршетку осмог разматрања актуелног стендбај аранжмана из предострожности Србије, саопштено је вечерас из Народне банке Србије.
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

На данашњем састанку Одбора извршних директора, оцењено је да је Србија током аранжмана спровођењем договореног економског програма остварила значајан напредак.

Током трајања аранжмана, који истиче 22. фебруара 2018, Србија није користила средства која су јој била на располагању, подсећа се у саопштењу НБС.
 На састанку Одбора извршних директора оцењено је и да је повећано  поверење на тржишту, остварен раст инвестиција и раст економске активности. 

ММФ је поздравио побољшање услова на тржишту рада, кретање инфлације близу централне вредности циља, убрзано смањење јавног дуга и јаку екстерну позицију земље. Констатован је видан напредак у домену структурних реформи, али и указано на то да су у овој области потребне дубље институционалне реформе којима би се осигурао одржив привредни раст, наводи се у саопштењу.

Када је реч о фискалној политици, истакнуто је да је кроз значајно фискално прилагођавање, ниво јавног дуга у силазној путањи, те да је Законом о буџету за 2018. створен простор за капиталне инвестиције, као и да ће се кроз пореске олакшице додатно стимулисати раст запослености. Наставак реформи унапредиће јавну администрацију и допринеће ефикаснијем пружању јавних услуга.
Међународни монетарни фонд је оценио да је монетарна политика успела да држи инфлацију под чврстом контролом, чиме је подржала економски опоравак земље. 

Карактеришући оквир монетарне политике као одговарајући, имајући у виду неизвесности на домаћем и иностраном тржишту, ММФ је поздравио недавну флексибилност девизног курса домаће валуте, која је деловала у правцу апрецијације динара услед унапређених макроекономских фундамената и тржишних услова.
Реформе у финансијском сектору довеле су до јачања банкарског сектора који је сада у знатно бољој позицији да подржи економску активност. Међународни монетарни фонд је похвалио веома добре резултате спровођења стратегије за решавање проблематичних кредита, али и указао да су даље активности у овом погледу неопходне.

Значајан напредак у спровођењу структурних реформи ојачао је потенцијал раста српске привреде, утицао је на смањење фискалних ризика и креирање радних места, наводи се у саопштењу.
 ММФ указује да је још доста тога остало да се уради када су у питању преостала предузећа у већинском државном власништву како би се унапредио начин њиховог управљања, инвестирања и ојачали административни капацитети. 

Указано је да је пословно окружење у Србији унапређено у условима макроекономске стабилности и бољег регулаторног оквира. Сугерише се наставак пореских реформи и отклањање неизвесности у систему судства, чиме би се додатно подстакла пословна активност, наводи се у саопштењу НБС.

Одбор извршних директора ММФ-а је закључио да је Република Србија, ближећи се завршетку аранжмана, успела да спровођењем договореног економског програма оствари макроекономско прилагођавање и знатно ојача свој економски капацитет.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести