Момировић: Повезаћемо све делове Србије

ЛАЈКОВАЦ: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић контролисао је јутрос радове на изградњи брзе саобраћајнице Лајковац - Иверак, која ће спојити Ваљево са аутопутем "Милош Велики" и истакао да је циљ да сви делови Србије буду добро повезани аутопутевима и брзим саобраћајницама.
m
Фото: Tanjug (Zoran Slepčević)

Момировић је посетио градилиште код петље Лајковац и разговарао са представницима предузећа "China Shandong International Economic & Technical".

Министар је том приликом похвалио кинеску компанију и домаће подизвођаче.

Ово је стратешки пут који повезује Ваљево са будућим коридором ка Црној Гори. Ако повежемо Београд и Црну Гору, а заборавимо Ваљево и тај део Србије, онда нисмо урадили прави посао, рекао је Момировић после обиласка радова.

Каже да је за његово министарство императив да се током овог инвестиционог циклуса повеже и интегрише цела Србија, да добије модерну инфраструктуру и да лако може да се дође с једног њеног краја на други.
Момировић истиче да ће и Западна Србија, такође, бити добро повезана путевима.

Министар је додао да је хтео да захвали кинеској компанији на кооперативности у претходном периоду и конструктивном приступу у решавању проблема.

Надамо се да ћемо и будуће добро сарађивати. Очекујемо да укључују што више домаће подизвођаче, поручио је Момировић.

Каже да је циљ да инвстициони циклус који се реализује што више подигне домаћу привреду и да домаће фирме могу да буду главни носиоци посла.

Када прође овај инвестициони циклус све треба да буде много боље и то од нас очекују и грађани и председник Србије Александар Вучић, додао је министар Момировић.

Брза саобрацајница Иверак-Лајковац биће дуга 18,3 километра.

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи деонице Иверак-Лајковац потписан је 10. јуна ове године између Владе Србије, Путева Србије као инвеститора и кинеске компаније "china Shandong International".

Вредност уговора је 158 милиона евра.

Брза саобраћајница представља везу аутопута "Милош Велики" са Републиком Српском односно БиХ, као и Коридором 10.

Саобраћајница Лајковац - Иверак биће за брзину од 100 км/х и имаће по две саобраћајне траке, са разделним појасом.

На деоници ће бити изграђено купно 25 објеката (2,5 км мостова, надвожњаци, подвожњаци и пропусти).

Планирано је око четири километара регулација водотокова притока реке Колубаре и око 4,2 км регулације корита реке Колубаре.

Такође, планирана је уградња око 2,7 милиона кубика каменог материјала за израду насипа, просечне висине од око 4,0 м.

У оквиру пројектра биће измештени локални путеви у дужини од око 2,5 км, а предвиђена је и изградња телекомуникационе инфраструктуре дуж целе деонице.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести