Момировић: Развој железнице - набавка возова из Швајцарске

БЕРН:Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је поручио је у Берну, током радне посете, да се наставља са инвестицијама у развој железница у Србији кроз набавку нових брзих возова из Швајцарске, као и кроз увођење нових линија и ширење мреже пруга које ће бити електрификоване.
brzi voz
Фото: Dnevnik.rs

Он се у Швајцарској састао са савезном министарком за заштиту животне средине, саобраћаја, енергије и комуникације те земље Симонетом Сомаругом, саопштили су из ресорног Министарства.

Радићемо даље на електрификацији одређених деоница у Србији, али смо данас разговарали и о томе да се размотре опције набавке нових хибридних возова из Швајцарске који имају и електро и батеријски погон за оне деонице у Србији које нису електрификоване, изјавио је Момировић.

Истакао је да ће се најпре кренути са радовима на електрификацији пруге од Ниша до Димитровграда, али и да су опредељена средства за електрификацију железничког "Моравског коридора" од Сталаћа до Краљева.

Објаснио је ''да ће на тај начин цео југ Србије моћи да користи барску пругу са значајним новчаним и временским уштедама''.

Током радне посете Швајцарској, Момировић је заједно са директорима компанија "Србија Воз", "Инфраструктура железница Србије" и "Србија карго" посетио Швајцарску федералну железницу (СББ) и одржао састанак са директором за путнички превоз и чланом борда директора компаније Линусом Лосером о томе како да се железнички транспорт у Србији реорганизује и учини ефикаснијим.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести