Момировић: У наредних пет година милијарде евра у еколошке пројекте

МЛАДЕНОВАЦ: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић најавио је данас да ће се у наредних пет година инвестирати четири милијарде евра у еколошке пројекте.
tomislav momirovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Обилазећи радове на реконструкцији моста у центру Младеновца, Момировић је поручио да ће Србија за пет година бити много чистија.

“Не знам како смо дошли до тога да ми имамо еколошке протесте уз све пројекте које смо покренули и спроводимо?”, упитао је Момировић и указао на то да ће се у Београду градити постројења за пречишћавање отпадних вода.

Како је додао, већ пет деценија 80 одсто непречишћених вода се слива у природу, односно у реке Саву и Дунав, а то ће се сада, каже, променити.

“Гради се у Београду- Велико село, практично у свим општинама се граде постројења за пречишћавање отпадних вода, овакви еколошки пројекте по налогу председника Републике ће бити завршени у наредних неколико година”, рекао је Момировић у Младеновцу.

Влада Србије разуме да инвестиције у путну, железничу, ваздушну инфраструктуру немају смисла ако се истовремено не инвестира и у еколошку инфраструктуру, рекао је Момировић и додао да су такви пројекти високо на скали приоритета.

Момировић је током обиласка радова на мосту у Младеновцу рекао да у тај надвожњак није улагано деценијама, те да је 2009.године извршена “козметичка реконструкција” када је само био пресвучен асфалт.

“Када смо утврдили каква су оштећења, видели смо да је мост у конструктивном смислу пропао. Ми не можемо да се играмо са грађанима Младеновца, Београда и Србије и да само пресвучемо асфалт и ризикујемо да се сутра деси нека много већа несрећа”, навео је Момировић.

Министар каже да су брзо приступили пројектовању и данас се креће у радове.

“Замолили смо људе из Штрабага да ефикасно спроводе ове радове, да где уоче додатна оштећења да их одмах санирају како би што пре успели ово да завршимо. Надам се да ћемо то моћи да завршимо у наредних неколико месеци”, оценио је Момировић.

Према његовим речима, ускоро ће почети да се ради инвестиција у четири постројења за пречишћавање отпадних вода у Младеновцу, Великој Иванчи, Великој Крсни и Јагњеву, као и у 70 километара канализационе инфраструктуре.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести