Момировић: У септембру у путеве и пруге уложено 300 милиона евра

БЕОГРАД: Моравски коридор је тренутно једно од највећих градилишта у Србији, које ће спојити Појате и Крушевац и повезати тај крај са западном Србијом, Чачком и Прељином а пре 10 година нико није могао да сања да ћемо имати економске снаге да повежемо Крушевац и Чачак, изјавио је Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре
tomislav momirovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Он је гостујући на Танјуг телевизији навео да је динамика у изградњи путева у Србији веома велика а један од показатеља је и број радника који су упослени у изградњи и који свакодневно премашује цифру од 2.000.

Толики број радника на путевима нисмо имали од 60-их година, истакао је он.

Велике су и суме које се улажу у ову областу, па је према његовим речима, само у септембру у ауто-путеве, брзе пруге, водну и ваздушну инфраструктуру уложено више од 300 милиона евра.

Када је реч о изградњи пруге од Београда до Ниша па даље до Северне Македоније, навео је да је Србија од Европске уније добила грант између 600 и 800 милиона евра, да се сада уговарају радови на овој прузи и када крену то ће бити највећа инвестиција у пругу у историји Србије, вредна 1,8 милијарди евра.

Деоница од Београда до Ниша биће дугачка 245 км, прелазиће се за два сата а осим благодети путницима, убрзаће и карго саобраћај.

Навео је и да се преговара са Телекомом да се бежичним интернетом покрије пруга између Београда и Новог Сада а касније ће се то радити и на другим деловима пруга.

Говорећи о инвестицијама у водни саобраћај истакао је да је са Европском унијом управо завршен инвестициони пројекат у оквиру кога је Србија добила значајне грантове како би се омогућила боља пловност Дунава око Футога.

Момировић је најавио и да ће се радити извлачење немачке потонуле флоте из Другог светског рата у околини Прахова која отежава пловност Дунава у том делу.

То је покушано да се први пут уради 50-их година али није успело. Неспешан је био и покушај из 70-их а надам се да ћемо сада са немачким партнерима успети да уклонимо ту флоту која стоји скоро 70 година, рекао је министар Томислав Момировић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести