MTU Aero Engines почиње градњу фабрике у Новој Пазови

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра у Новој Пазови почетку радова на изградњи постројења за поправке авиомотора компаније MTU Maintenance Serbia д.о.о (део компаније MTU Aero Engines AGE), најављено је из Председништва Србије.
m
Фото: Promo

МТУ сада шири своју светску мрежу локација отварањем нове фабрике за поправку делова мотора у Новој Пазови, у Србији. Председник Србије Александар Вучић препознао је ову посвећеност као кључан и одлучни корак за развој ваздухопловне индустрије у Србији, наведено је у саопштењу немачке компаније.

Наводи се да ће изградња нове фабрике почети у новоформираној индустријској зони која је на само 25 километара од међународног аеродрома „Никола Тесла“.

Индустријски парк има потенцијал за раст, на пример, за привлачење наших добављача и партнера, оценио је пројектни менаџер и извршни директор MTU Maintenance Serbia Рајнер Бекер.

Наводи се да је тим од око 30 стручњака компаније МТУ из разлчицитих области тренутно активно ангажован на овој локацији локацији.

Пројектни тим је већ дефинисао фабрику и процесне технологије, тако да је била могућа рана набавка комплексних машина за чију испоруку треба доста времена.

Целокупно планирање обавља се уз блиску сарадњу са релевантним органима у Србији како би се обезбедило да нова зграда буде усклађена са свим прописима и спецификацијама, објаснио је Бекер.

Компанија је нагласила да је паралелно са изградњом нове фабрике почела да ангажује квалификоване раднике и да обучава будуће стручњаке.

МТУ је саопштила да је досадашња сарадња са Министарством образовања Србије као и универзитетима, школама и Ваздухопловном академијом у Београду показала да постоји висок ниво квалификованости радне снаге.

Јако смо задовољни отвореношћу, великим интересовањем, и конструктивном сарадњом, рекао је Јохан Трибенбахер, који је на челу под-пројеката „Центар за обуку Србија“ и „Обука на послу у Србији“.

Додао је да це бити покренуте додатна обука кадра ради усавршавања постојећих квалификација.

Подсећа се да су МТУ и Влада србије 2019. године потписали изјаву о сарадњи у области дуалног образовања стручних радника, као што је пракса у Немачкој.

То ће обезбедити техничке основе потребне за високотехнолошку индустрију као што је ваздухопловство, објашњава се у саопштењу.

Програм „Обука на послу“ почеће 2024. године на постојећим МТУ локацијама, с циљем да се спроведе ексклузивно у Србији, навопди компанија.

MTU Aero Engines AG је водећи произвођач мотора у Немачкој и технолошки лидер у области турбина с ниским притиском, компресора са високим притиском, централних оквира турбина као и процеса производње и техника поправке.

У оквиру свог комерцијалног ОЕМ пословања, компанија игра кључну улогу у развоју, производњи и пласману високотехнолошких компоненти заједно с међународним партнерима.

Наглашва се да око 30 одсто данашњих активних летелица широм света имају уграђене МТУ компоненте.

У сектору комерцијалног одржавања, компанија се налази међу три највећа пружаоца услуга за комерцијалне авионске моторе и индустријске гасне турбине.

У војном сектору, MTU Aero Engines је индустријски лидер у Немачкој за практично све моторе које користе оружане снаге те земље.

Компанија са седиштем у Минхену прошле године је запошљавала око 10.000 радника и пријавила је консолидовану продају у износу од скоро четири милијарде евра.

Желимо да привучемо најталентованије запослене у компанију МТУ и створимо средину где могу најбоље да раде. Правимо циљане инвестиције у обуку и развој наших талената и да их подржимо у ширењу њихове стручности и развоју њихових потенцјиала. MTU Maintenance Serbia ће пружити професионалну будућност многим људима у Новој Пазови, најавио је пројектни менаџер компаније Рејнер Бекер.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести