На евиденцији од 23. марта без посла нових 2.045 лица

БЕОГРАД: Од 23. марта, од када је омогућено пријављивање на евиденцију НСЗ електронским путем, закључно с последњим даном марта, тој служби пријавило се 2.045 грађана, кажу у Министарству рада и НСЗ.
nezaposleni
Фото: Dnevnik (arhiva)

Од новопријављених у марту, који су на евиденцију Националне службе за запошљавања пријавили након престанка радног односа или радног ангажовања највећи број је из трговине и угоститељства.

Од 15. марта када је уведено ванредно стање, захтеве за остваривање права на новчану накнаду поднело је укупно 1.860 лица, а од тог броја, 1.486 њих је поднело захтеве електронским путем (почев од 23. марта од када је уведена та могућност).

Из Националне службе за запошљавање наводе да су омогућили да сва лица остваре своја права у складу са Законом о запошљавању и осигурању за случај незапослености.

Такође наводе да ће и даље спроводити мере активне политике запошљавања и пружати подршку, како тражиоцима запослења, тако и послодавцима.

Сви јавни позиви за учешће у мерама активне политике запошљавања су и даље актуелни и обезбеђена је могућност подношења захтева за учешће електронским путем.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је претходних дана да отпуштање радника без основа и слање запослених на неплаћен одмор без њихове сагласности представља кршење радног права и поручио да ће сви послодавци који то раде бити кажњени, а да ће држава стати иза радника који се нађу у таквој ситуацији.

Ђорђевић је подсетио да Закон о раду јасно дефинише права, обавезе и поступање послодаваца и да постоји низ мера које могу да предузму у ванредном стању, али да отпуштање радника без основа и слање на неплаћене одморе представља кршење закона.

Он је апеловао на послодавце да следе пример државе и да не отпуштају раднике и не смањују им плате током ванредног стања.

Нека издрже, неће ово довека да траје, а у интересу државе је да када све прође наша привреда добије замајац и настави тамо где је стала, рекао је Ђорђевић.

Рекао је да они који су изгубили посао могу да се обрате Националној служби за запошљавање како би добили накнаду.

Председница АСНС Ранка Савић рекла је пре два дана да је да према информацијама које стижу том синдикату, након најаве помоћи и подршке микро и малим предузећима уследило масовно враћање радника на посао.

Имамо информације да су послодавци обећали радницима да ће их поново пријавити од 1. априла. Није уопште ни било добро што су отпуштали раднике и показало се да су многи били у стању да финансирају плате запослених месец и по или два, али су жустро реговали плашећи се за свој капитал. Сада су схватили да финансијску помоћ могу очекивати они који нису отпуштали раднике, рекла је Савић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести