На посао иде 83.069 Сремаца

Сремске локалне самоуправе већ неколико година настоје да смање број незапослених па су у својим општинским буџетима издвојиле новац да би заједно с Националном службом за запошљавање реализовале локалне акционе планове запошљавања.
fabrika radnici
Фото: serbien.ahk.de

Резултат није изостао: за протеклих шест година незапосленост у Срему пала је с 31.190 лица на 18.738.

Све сремске општине: Сремска Митровица, Пећинци, Рума, Шид, Ириг, Инђија и Стара Пазова, бележе пад броја незапослених, али и све већи број запослених. Свакако да је већем запошљавању у Срему допринео и долазак великог броја новоотворених компанија, од којих је неколико великих које су запослиле већи број незапослених с евиденције НСЗ-а.

Директорка сремскомитровачке филијале НСЗ-а Маријана Грабић објашњава да је данас на евиденцији 16.265 незапослених Сремаца, који су на крају прошлог месеца имали могућност да конкуришу на готово 3.000 понуђених радних места.

31.190 незапослених било пре шест година

– У 2012. години је преко НСЗ-а понуђено 2.125 слободних радних места, а незапослених на нашој евиденцији било је 31.190, што значи да је те године на свако радно место конкурисало 15 незапослених кандидата – објаснила је Маријана Грабић. – Најнеповољнији однос између броја незапослених и броја слободних радних места био је у 2013. години, када је тек свако 20. лице имало прилике да се запосли. Прошле године ситуација се потпуно променила па је на свака четири незапослена било понуђено по једно слободно радно место.

18.738 Сремаца тренутно назапослено

Она истиче да су протеклих година сремске општине дале велики допринос запошљавању у Срему, а нарочито у стварању повољног пословног амбијента. По њеним речима, прошле године у Срему је било евидентирано укупно 83.069 запослених, што у предузећима и установама, што регистрованих пољопривредних произвођача и готово 15.000 предузетника.


На три сајма запошљавања 78 компанија

У првих осам месеци ове године сремска филијала НСЗ-а организовала је три сајма запошљавања. На њима је учестовало 78 компанија и предузећа. Директорка филијале НСЗ-а Сремска Митровица Маријана Грабић очекује да ће у наредном периоду сарадња привреде бити још боља па ће самим тим и шанса да незапослени дођу до радних места бити већа.


– Због ефикасне општинске администрације, комунално уређених индустријских зона, повољног геостратешког положаја округа, добре инфраструктуре и политичке стабилности, локалне самоуправе су омогућиле да велики број страних инвеститора започне обављање своје делатности у Срему и, самим тим, запосли велики број грађана и кроз раст просечне месечне зараде унапреди квалитет живота у овом делу Војводине и Србије – истакла је Маријана Грабић.

Тржиште рада у Срему карактерише, наглашава она, велики број неквалификованих лица која траже посао. То је познато свим сремским локалним самоуправама па оне настоје да кроз локалне акционе планове запошљавања пронађу одговарајући начин да се тај проблем решава и за то редовно сваке године издавајају део новца из свог буџета не би ли у сарадњи с НСЗ-ом дошле до решења.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести