На сајму наоружања у Бангкоку запажено место Србије

БАНГКОК:  Сајам наоружања и војне опреме "Defense & Security 2019" свечано је отворен у Бангкоку, а достигнућа у области одбрамбене индустрије представило се преко 500 компанија из више од 50 земаља света, уз 28 националних павиљона међу којима запажено место заузима и Србија.
 Za „Lazar 3” potrebno 12 članova posade Foto: Ministarsvo odbrane
Фото: За „Лазар 3” потребно 12 чланова посаде Фото: Министарсво одбране

Одбрамбену индустрију Србије наредна четири дана представља компанија Југоимпорт СДПР, пише Б92.

У српском павиљону, осим средстава из производње и развоја компаније Југоимпорт СДПР, на изложбеном простору су представљени и производи ваљевског Крушика, цацанске "Слободе", луцанског "Милана Благојевица", ужицког Првог Партизана, крушевацког Трајала, компаније ЕдеПро, као и Утве која је део система Југоимпорт СДПР.

Сложени борбени системи домацег Југоимпорта изложени су у виду већих макета са пратећим видео презентацијама, док је био присутан и веци број тзв. живих макета, односно минобацачке, артиљеријске и муниције за стрељацко наоружање.

"Велики број састанака и посете званицних делегација, обележили су први дан овогодишњег сајма. Нема дилеме да је српско наоружање изузетно цењено у свету, што потврдује наставак сарадње не само са партнерима који су наше системе куповали у прошлости већ и освајање нових тржишта", рекао је за портал Б 92 војни аналитичар Владе Радуловић, који у Тајланду прати овогодишњи сајам.

Изузетно велико интересовање бројних делегација које су посетиле изложбени павиљон наше одбрамбене индустрије био је везан за сложене борбене системе, самоходну хаубицу Нора Б-52, возила "Лазар" и "Милош", вишецевни ракетни систем "Тамнава" као и брзи вишенаменски борбени чамац.

Поред тога, забележено је и интересовање за муницију различитог калибра али и за домаће беспилотне летелице.Током званичних састанака иницирано је учешће у више заједничких пројеката којим се освајају нова тржишта.Реч је пре свега о развоју и производњи муниције на бази термобаричних експлозива, ракетних горива али и противоклопних вођених ракета нове генерације.

Српски национални павиљон заузима простор измеду националног павиљона Велике Британије и Кине, која уједно има и најимпозантнији простор, праћен различитом врстом видео ефеката и промотивних снимака.

Најбројнија делегација која је посетила наш штанд, била је од стране Оружаних снага Мјанмара, а предводио ју је министар одбране Сеин Виен.Српски штанд посетили су и званичници Лаоса, Тајланда и Руске Федерације, делегације Филипина, Сингапура, Мексика…

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести