Најдуже европско крстарење: Нови Сад на „Путовању седам река”

НОВИ САД: Нови Сад и Београд градови су у које ће путници с најдужег речног кружног путовања до сада, које траје 47 дана и обухвата више 5.000 километара речних путева по Европи, у организацији америчке компаније AmaWaterways, приликом проласка кроз Србију посетити, као и Голубачку тврђаву, док ће пловећи Ђердапском клисуром бити у прилици да са брода уживају у погледу на Геопарк Ђердап.
petrovaradinska tvrdjava, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

За разлику од суседне Хрватске где ће брод пристати у Вуковару и Илоку, у Србији ће путници с тог екслузивног и скупог крстарења посетити три дестинације.

Како за “Дневник” каже извшна потпредседница, суоснивач и сувласница компаније AmaWaterways Кристин Карст, током 12. и 13. јула 2023. када ће путовање за које влада велико интересовање бити реализовано, гости ће имати прилику да у Новом Саду пешке обиђу град, док они који желе мало више физичких активности могу да га упознају  кроз бициклистичку туру, или да се прошетају Фрушком гором.

Током вечери, у плану је посета  Петроварадинске тврђаве, а гостима се оставља могућност да и увече уживају у Новом Саду. Наредног јутра брод пристаје у Београд где остаје током целог дана. У понуди је обилазак престонице, пешачка тура до Београдске тврђаве, дегустација ракије у дестилерији Љубурић, као и бициклистичка тура. Испловљавање је планирано у току вечери, те гости имају могућност да максимално искористе време у Београду.

Локални водичи гостима приближавају историју, културу, кулинарске специјалитета као и визију будућности земље, каже  Кристин Карст.

Како додаје, надају се да ће се пружањем овог импресивног увода у земљу многи њихови гости одлучити да се врате у Србију где би евентуално провели више времена.

Најдуже крстарење, по њеним речима, почиње у Француској, у Паризу, 1. јуна 2023, а завршава у румунском граду Ђурђу 17 јула. Први пут је, како каже, више различитих итинерера и река спојено у једно крстарење и представља заправо “Путовање седам река” кроз Европу као јединствено искуство које повезује 14 земаља током 47 дана.

Већина гостију на том месец и по дугом путовању је са територије САД, Канаде и Уједињеног Краљевства, али и из Европе, Азије, Латинске Америке и Бразила.

Крстариће на четири речна брода у власништву компаније AmaWaterways која су примила велики број награда и признања. Укрцавају се на Сени у Француској на брод АмаЛyра, који прима 144 путника. По наредних шест река пловиће на  бродовима АмаКристина, АмаПрима и АмаВерде, чији капацитети су нешто већи - за 160 путника са свим погодностима и услугама за комплетан ужитак.

Постоји изузетно велика тражња за међународним путовањима и велики број наших гостију жели да проведе дуже време у Европи када коначно буду у прилици да слободно путују, истиче Кристин Карст.

По њеним речима, у прилог дужим путовањима иде и тренд породичних путовања и прослава током путовања, као и посете оним местима која нису претрпане туристима и до сада нису превише истражена.

Захваљујући интимнијој природи и јединственом искуству, речна крстарења су дефинитивно нешто што се намеће као безбедна опција за поновно истраживање света. Иако ће се путовања променити због ковида-19, разлози за путовања остају иста, а то су повезивање за природом, људима и различитим културама. Најбољи начин за то су речна путовања. Наши бродови су попут хотела на води, са малим бројем гостију, плове уз места, села и градове и пружају могућност да се свет доживи на један лаган начин. Тражња је била толико велика  и изузетно изражена да у овом тренутку радимо на „Путовању седам река” и за пролеће 2023. са помало измењеним итинеререом, али са свакако укљученим посетама и Новом Саду и Београду, поручује наша саговорница.

Пре него што широј јавности понуди могућност резервисања путовања од 15. марта, компанија  пребацује уплате својих  гостију који се налазе на приоритетној листи. У питању су редовни, лојални путници компаније. С обзиром на то да је крстарење планирано за јун 2023. очекује се и листа  чекања за госте којима још увек не може да се потврди кабина.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести