Најуспешнија туристичка сезона за аеродром Никола Тесла

БЕОГРАД: Туристичка летња сезона на измаку је, према проценама стручних служби, најуспешнија у историји београдског аеродрома “Никола Тесла”, а пораст броја путника у чартер саобраћају ће до краја сезоне бити већи за 30 одсто у односу на прошлу сезону.
aerodrom nikola tesla, youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Туристи из Србије су, у летњој сезони, традиционално путовали на одмор авионом у Грчку, Турску, Италију, Шпанију, Египат и Тунис, а Грчка је и ове године далеко најатрактивнија држава за летовање нашим туристима, наводи се у саопштењу београдске ваздушне луке. 

Летови су обављани ка 14 грчких аеродрома, при чему су најатрактивније дестинације били острво Крит, Родос, Крф и Скијатос.

За разлику од претходних, ове године сезона је изразито продужена и трајаће до самог краја септембра, а процењује се ће током овог лета више од 120.000 путника бити регистровано на чартер летовима ка грчким летовалиштима.

Далеко већи број наших туриста ове године летовао је у Турској, где ће због повољних временских прилика, сезона трајати чак до половине октобра.

Највише летова обављено је за Анталију, а обновљени су и летови за Бодрум, а према проценама, током летње сезоне око 38.000 путника биће опслужено чартер летовима ка летовалиштима у Турској.

Поред два редовна недељна лета за град Тунис, ове године обновљени су и чартер летови за Монастир и Енфиду. На обалама Туниса ове године туристичким чартер летовима биће опслужено око 24.000 наших грађана.

Слично као у Тунису, због повољне климе, сезона у Египту траје до краја октобра, а процена је да ће на летовима за Хургаду бити регистровано близу 30.000 путника.

Понуда чартер летова ка дестинацијама у Италији ове године побољшана је летовима ка Риминију, који су први пут у понуди. Очекује се да ће на крају сезоне на чартер летовима бити забележено око 12.500 путника, док ће на чартер летовима ка летовалиштима у Шпанији бити регистровано око 13.000 путника.

Ова година је, како се наводи у саопштењу, карактеристична и по далеко већем интересовању иностраних туриста да организовано путују у Београд и Србију.

На летовима израелских авио-компанија Israir Airlines и Arkia Airlines до краја августа већ је забележено око 55.000 путника, а највећи број путника на тим летовима допутовао је организовано, преко тур-оператера користећи пакет-аранжмане.

Током лета обављена је и серија чартера из Измира, одакле је компанија Sun Express превозила турске туристе, а започети су чартер летови и из Техерана одакле је превозилац био Qeshm Air.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести