Највећа плата у Црној Гори - 174 минималца

ПОДГОРИЦА: Највећа зарада у Црној Гори у овој години, на коју су плаћени порези и доприноси, исплаћена је у августу и износила је нето 33.695 евра, а од ње су, према рачуници подгоричке Побједе, могле да се исплате више од 174 минималне зараде.
Isplata/Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

"Док се синдикат и опозиција ''препуцавају'' с владом око захтева за повећање минималца, који је најнижи у региону и износи 193 евра, најсвежији подаци црногорске Пореске управе показују да је најтањи коверат зарађен у новембру примило 7.269 запослених", наводи лист.

“Према подацима којима располаже Пореска управа, највећа зарада од 33.695 евра исплаћена је у августу текуће године, и са обрачунатим и пријављеним порезима и доприносима што је бруто 59.638 евра, исплаћена је лицу запосленом у делатности вађења сирове нафте”, наводи се у тексту.

На другом месту је зарада исплаћена у септембру, а на трећем у октобру.

Из Пореске управе су навели да је највећа зарада за порески период септембар текуће године износила 17.102 евра, а бруто 30.269 евра, а исплаћена је лицу запосленом у делатности монетарног пословања. 

У октобру је највећа нето исплаћена плата била 10.328 евра, а са порезима и доприносима 18.281 евро. Ова исплата је регистрована у делатности изградње стамбених и нестамбених објеката.

У Црној Гори, по евиденцији Пореске управе, има близу 192.000 запослених.

Број запослених који примају минималну зараду разликује се од месеца до месеца, али истовремено то не значи да су баш сви са евиденције примили само 193 евра јер је честа појава да послодавци на руке запосленом исплате разлику до пуне плате и на тај начин избегавају порезе и доприносе. 

То је обострано лоше и по државу и запосленог јер ће му пензија бити мања, констатује Побједа.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести