Накнада за одводњавање око 1.200 динара по хектару

Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине” у Новом Саду саопштило је да је за кориснике из Војводине Влада Србије донела Уредбу о висини накнада за воде, те да, у складу с изменама и допунама Закона о водама из 2016. године, накнаду за одводњавање од физичких лица више не задужује Пореска управа, већ то предузеће.
tisa, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Како се наводи у обавештењу, решења за накнаду за одводњавање ће обвезницима (физичким и правним лицима) бити послата на адресе у наредна два месеца, а односиће се на 2017. и прва три месеца 2018. године. Додаје се да ће за преосталих девет месеци 2018. године решења бити послата до краја године.

„Воде Војводине” наводе и да ће висина накнаде за одводњавање остати иста као и 2016. године. Наплаћени новац биће евидентиран у буyетском фонду за воде Војводине и биће коришћен за финансирање радова у водопривреди, међу којима је одводњавање изузетно важно.

1,8 милиона хектара 0земљишта у Војводини се штити

Из „Вода Војводине” је саопштено и да накнаде за одводњавање у просеку износе око 1.200 динара по хектару на годишњем нивоу.

„Од функционисања система за одводњавање директно или индиректно зависи 1,8 милиона хектара земљишта, односно више од 80 процената покрајине. Одводњавање тако великих површина спроводи се с око 22.000 километара канала (дужина половине екватора), са 155 црпних станица, 17 мобилних агрегата, 319 устава, 16.450 пропуста и много других објеката”, поручили су из овог јавног предузећа.

3,65 милијарди динара годишње потребно

Како се наводи у обавештењу, у системе за одводњавање мора се константно улагати, а одржавање тог комплексног система годишње захтева око 3,65 милијарде динара.


Нема везе с порезом на имовину

Накнаде за одводњавање покривају само 32 одсто потребних пара. Без каналске мреже и рада хидротехничких објеката, Војводина би поново била мочвара. Напомињемо да накнада за одводњавање (некадашњи водни допринос), није нова обавеза за пољопривреднике и нема везе с порезом на имовину. Порез на имовину и даље задужују пореске управе, објаснили су из „Вода Војводине”.


Уједно, из тог предузећа су навели да не одлучују о томе да ли ће поједине категорије пољопривредника бити ослобођене те накнаде.

„Воде Војводине” само спроводи одлуке Владе Србије, рекли су у јавном предузећу, и навели да би меру ослобађања од плаћања накнаде за одводњавање требало прво да донесе Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, а онда то одобри и Влада Србије. За сада такве одлуке, односно предлога, нема.

З. Делић

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести