НОВОСАДСКА ИТ КОМПАНИЈА РАЗВИЈА НОВУ ПЛАТФОРМУ: Пратиће статус испоруке лекова широм света

Велики изазов у фармацеутској индустрији јесте сама испорука лекова у контролисаним условима, пошто медикаменти попут вакцина, који се достављају широм света, морају да буду транспортовани у специјалним контејнерима под посебним условима, као што су температура, влажност ваздуха, притисак и слично.
1
Фото: „Levi9 Technology Services”

Потреба за праћењем лекова нарочито се јавља услед пандемије ковида-19.

Компанија са Исланда „Контролант” одлучила је да развије платформу која омогућава фармацеутским компанијама да дигитализацију праћења испоруке широм света. Међу компанијама које развијају тај производ је и новосадска ИТ фирма „Леви9”.

− Наш клијент је препознао нишу како би омогућио платформу која ће пратити статус испоруке лекова у реалном времену − рекла је за „Дневник” пројектни менаџер у компанији „Леви9” Александра Ђукић. − Платформа има много сервиса, а ми развијамо један од њих, који треба да интегрише фирме које испоручују разне пакете. И раније је било система праћења пошиљака, али сада фармацеутске компаније могу да буду безбрижне јер дословно знају у каквим условима се лекови налазе.

Наша саговорница тврди да је квалитетан систем праћења у тој грани медицине неопходан, јер много боље могу да уоче да ли су пристигли лекови безбедни за употребу и да ли су настали губици током дистрибуције.

И раније је било система праћења пошиљака, али сада фармацеутске компаније могу да буду безбрижне јер дословно знају у каквим
условима се лекови налазе
Фото: „Levi9 Technology Services”

− На овом производу радимо већ шест месеци и наш тим од седам колега покренуо је прву верзију сервиса, коју широм света користе клијенти исландске компаније „Контролант” − навела је Ђукићева. − Интегришемо више достављача, покривамо различите врсте транспорта, као што су друмски и водени транспорт, а у плану је да покријемо и аеро-транспорт.

Међу бројним пројектима које компанија „Леви9” ради углавном за стране клијенте нашла се и нова платформа за онлајн курсеве намењене искључиво медицинском особљу. Потреба за таквим производом такође настаје након пандемије ковида, а како је клијент већ имао потребне ресурсе за продукцију едукативног садржаја, њима је недостајао неко ко ће да развије платформу.

4 особе биле на почетку пројекта, сада их је 24

− Иницијално је клијент направио производ на платформи Wordpress, али су убрзо дошли до закључка да она не задовољава њихове потребе − казао је Стефан Болесников из компаније „Леви9”. − Након овог сазнања почели смо да развијамо платформу помоћу напредних технологија, као што су Amazon Web Services (АWS) и архитектура serverless, с бројним специјализованим функцијама, које укључују, осим гледања курсева, сертификате, праћење напретка, интеграције с другим сервисима и слично.

 


Више од 700 запослених 

Компанија „Levi9 Technology Services” основана је у априлу 2005. године, најпре у Новом Саду, а затим су отворене канцеларије у Зрењанину и Београду. Од укупно 700 запослених, највећи број њих има од 21 до 40 година, чак 84 одсто. Осим програмера који раде на развијању и тестирању софтвера, у компанији има запослених у сектору администрације, финансија, људских ресурса и маркетинга.

„Levi9” је сервисна компанија која пружа услуге развоја, имплементације, одржавања и тестирања софтвера међународним клијентима, а највећи број клијената долази из Холандије.
 


 

Болесников истиче да број запослених који учествују у пројекту варира у зависности од тренутних потреба. Од 2019. године, када су биле окупљене  четири особе, тим је знатно већи, па је на пројекту ангажовано чак 24 девелопера.

Фото: „Levi9 Technology Services”

− Почели смо с платформом за видео-курсеве и након тога смо креирали систем за управљање реалним медицинским подацима и мобилну апликацију која доприноси ефикасности медицинских тимова у операционим салама − нагласио је Болесников. − Мобилна апликација коју смо развили заснива се на технологији Flutter, омогућавајући истовремено развијање на Android-у и iOS-у без додатног прилагођавања.

А. Чегар

Фото: „Levi9 Technology Services”

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести