Наплата потраживања један од највећих проблема у привреди

НОВИ САД: Наплата потраживања предузећа и даље је један од највећих проблема у привреди Србије, а своје услуге фирме у просеку наплаћују за 69 дана, док обавезе измирују за 118.
novac troskovi
Фото: pixabay.com

У незавидном положају су микропредузећа, која, у ствари, постају кредитори великих фирми које им не плаћају услуге на време, што је показатељ и недостатка текућих извора финансирања да би се на време измиривале обавезе, рекла је на представљању извештаја „Пословање привреде у 2017. години” регистраторка у Агенцији за привредне регистре Ружица Стаменковић.

Она је истакла да велике проблеме имају микро привредна друштва која наплаћују своја потраживања за 117 дана, а своје обавезе измирују за 322.

Држава је донела закон о измиривању обавеза, али дисциплина њиховог измиривања је очигледно остављена на морал предузећа, казала је Ружица Стаменковић.

Иако прописи постоје, битно је поштовање дисциплине и санкције за неизмиривање обавеза, којих, каже она, нажалост, нема превише. Додаје да је због тога и логично да мала привредна друштва не посежу за краткорочним кредитима јер им је то превише ризично.

Они заправо треба да измирују обавезе по каматама, да врате главницу, а истовремено да обрну позајмљени капитал и из њега створе нове вредности из којих ће моћи да врате то дуговање, објашњава Ружица Стаменковић, и подсећа на то да је реч о „врзином колу” у којем велики дугују малима, а затим долази до кашњења у измиривању обавеза.


Брзо наплате, а споро исплате

Карактеристичан је сектор услуга смештаја и исхране, где се највећи део услуга наплаћује у готовини.

Они заправо најбрже наплаћују своја потраживања, и то раде у 29 дана, међутим, тај сектор не измирује обавезе том брзином, већ то чине за 165 дана, наводи Ружица Стаменковић.


Она објашњава да пракса показује да достизање правде на суду траје предуго те да се многи зато не одлучују да своја права потраже на тај начин.

Постоји неписано правило незамерања између привредних друштава. Они се туже само када је реч о великим потраживањима, а мања потраживања, шта год то значило, не иду на суд, рекла је Ружица Стаменковић.

Наплата потраживања и измиривања обавеза предузећа је показатељ који најбоље говори о томе да предузећима недостају текући извори за плаћање рачуна.

Најбољи однос између наплате потраживања и измиривања обавеза је код великих, средњих и малих фирми и креће се од 60 и 80 дана код великих, 61 и 87 код средњих, и 68, односно 99 код малих предузећа.

Најгоре стање је, по подацима АПР-а, у сектору пословања с некретнинама, где је наплата потраживања 183 дана, а обавезе се измирују за 358.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести