Народна банка због стабилности курса продавала девизе

БЕОГРАД: Током последњих неколико дана, у условима сезонски уобичајене смањене активности на домаћем девизном тржишту, дошло је до појаве одређених депрецијацијских притисака, па је Народна банка Србије јуче реаговала продајом девиза, наводи се у саопштењу кабинета гувернера НБС.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Народна банка Србије је благовремено реаговала продајом девиза, дајући јасан сигнал да релативна стабилност девизног тржишта нема алтернативу, наводи се у саопштењу и додаје да је "НБС интервенисала на страни продаје девиза у износу од 30 милиона евра, први пут од јануара ове године".

Како се оцењује, тако је Народна банка Србије наставила да реагује благовремено и проактивно на домаћем девизном тржишту.

Народна банка Србије је поново пружила јасан сигнал да пажљиво прати кретања на домаћем девизном тржишту и у међународном окружењу и да је спремна да делује проактивно, како на страни куповине, тако и на страни продаје девиза, наводи се у саопштењу НБС. 

НБС наводи да је тиме још једном јасно показано да се интервенише на девизном тржишту на обе стране, у циљу спречавања прекомерних краткорочних осцилација курса динара према евру, при томе не бранећи ниједан одређени ниво курса. 

Проактивним, благовременим и непристрасним приступом, Народна банка Србије показује да неће дозволити да било шта угрози очување постигнуте стабилности домаћег финансијског тржишта", закључује се у саопштењу.

Званични средњи курс динара према евру у уторак 27. августа 2019. године износи 117,8530 динара за један евро, што представља јачање динара према евру за 0,1% у односу на претходни дан.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести