НАШЕ БИЗАРНОСТИ Некад сиротињска храна, данас скуп специјалитет! КИЛОГРАМ ЧВАРАКА СКУПЉИ ОД ДВЕ КИЛЕ СВИЊСКОГ БУТА

Килограм чварака продаје се од 1.300 до 1.500 динара колико су коштали и током зиме и у време свињокоља.
d
Фото: Дневник/В. Фифа

И сада, премда је летња жега, потражња за чварцима не јењава, мада током лета треба јести лакшу храну. Пошто чварке једемо без обзира на то које је годишње доба, месари немају разлога да цену најтраженије свињске прерађевине спусте.

Док је намирница тражена, имаће и добру цену, кажу, мада се за килограм чварака може купити два килограма чистог меса - од бута.

- Од једног товљеника од стотину килограма може се добити свега два до три килограма чварака па је и то разлог зашто су чварци скупи  -казао је за „Дневник” директор кланице на пољопривредном имању „Камендин” у Сиригу Жељко Којин. - Осим тога што једна свиња даје мало чварака, има и других разлога зашто су чварци скупи. Сада их једу и они који их раније нису куповали. Веровато из помодарства, јер су чварци све до пре неколико година били сиротињска храна.

1.300-1.500 динара тренутно се продаје килограм чварака

Сада је то, наглашава Којин, деликатес намирница, па пошто је тражена, месари су чварцима подигли цену. Али кланичари који тове своје свиње и продају их у месарама, и при томе се не баве увозом, не могу пуно зарадити, рекао је Којин.

Колико су домаће потребе за чварцима месари не могу да процене, али директор Којин наглашава, да колико год ставе у промет, најбрже се продају.

2-3 килограма чварака добије се од товљеника од 100 килограма

Статистика није још израчунала колико поједемо чварака по глави становника, али је у 2022. години избројала да имамо свега 2,7 милиона свиња. Тај број свиња ове године је још смањен, јер из године у годину имамо све мање свиња, а и афричка куга узима велики данак, па домаћи сточни фонд не може да задовољи потребе за овом намирницом.

Да ли ће чварака бити у наредном периоду у промету од домаћих свиња због заразне болести афричке куге свиња и колико, месари се не упуштају у анализу. Али они који се баве искључиво продајом чварака кажу да масноћу увозе и да несташице не би требало бити, пошто су земље одакле купују масноћу већ имале оболеле свиње од афричке куге.

Фото: Дневник/В. Фифа


Купују се на стотине грама, а не на килограме

По речима кланичара, иако су чварци тражена роба, не купују се на на веће количине.

Грађани се обично одлуче да пазаре по неколико стотина грама, па и сами продавци кажу да је то вероватно због тога што су чварци скупи, узимајући у обзир колико кошта месо.


У специјализованом киоску чварака „Бутик чварака”, у непосредној близине најпрометније Футошке пијаце у Новом Саду, где непрестано има бар два-три купца у реду, килограм чварака је 1.500 динара, али по ценама погачица од 80 динара су најјефтинији у односу на пекаре, где коштају 125 динара. Килограм масти у бутику је свега 350 динара и по тој цени не може се купити нигде, јер у трговинама и месарама кошта од 400 динара па навише.

- Масноћу увозимо и топимо је - казали су у „Бутику чварака” за „Дневник”. У погледу цене чварака, имали су одговор да она зависи од цене увозне масноће.

- Према цени увозене масноће формирамо цену чварака - казали су у „Бутику чварака” и навели да мада пред киоском увек имају муштерија, чварци се не продају као пре годину-две дана.

З. Делић

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести