НБС демантује да је банкама забранила да дају кредите медијима

БЕОГРАД: Народна банка Србије најоштрије је данас демантовала тврдње да је "практично банкама које послују на територији Србије забранила да дају кредите медијима", и истакла да прописима нису дефинисани клијенти, нити услови које клијенти морају да испуне како би им банке одобриле кредит.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

"НБС ни на који начин није ограничила право банака да уреде принципе по којима одобравају кредите. Одлуку о томе да ли ће клијенту одобрити кредит, банка доноси у складу са начелом слободе уговарања, својом пословном политиком и унутрашњим актима", истиче се у саопштењу у коме се такви медијски наводи оцењују тенденциозним и злонамерним.

Банке су, како се додаје, у складу са прописима којима се уређује њихово пословање, дужне да ради адекватног и ефикасног управљања кредитним ризиком, успоставе одговарајући кредитни процес и да у оквиру тог процеса уреде критеријуме и принципе за одобравање пласмана.

Истовремено, банке су при доношењу одлуке о одобравању пласмана дужне да процене финансијско стање дужника - правног лица, односно кредитну способност дужника - физичког лица, као и вредност и правну сигурност његове кредитне заштите и друге релевантне факторе.
НБС позива све заинтересоване да ове наводе провере и у банкама које послују у Србији.

Истовремено, НБС напомиње да су подаци у вези са контролом на нивоу појединачних банака поверљиви, као и да приликом контроле не цени делатност дужника, односно чињеницу да се ради о медију, па би такво тумачење било тенденциозно и злонамерно.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести