НБС: Динарске обвезнице близу уласка у индекс Ј. П. Морган

Једна од најцењенијих финансијских институција у свету „Ј. П. Морган”  је и званично објавила да с позитивним изгледима разматра укључивање динарских обвезница Републике Србије у реномирани индекс обвезница – „J.P. Morgan GBI-EM index”, саопштено је из Народне банке Србије.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Таква одлука представља још једно признање Србији за све резултате остварене у развоју домаће економије и финансијског тржишта, као и за до сада предузете активности на стварању повољног домаћег инвестиционог окружења.

– То је велико признање за све што смо до сада урадили – изјавила је гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић. – Годинама тежимо укључивању у „Ј. П. Морган” индекс обвезница, а сада смо и званично надомак тога. Пре само неколико година тако нешто било је незамисливо, а данас имамо земљу која улази у ред глобално атрактивних инвестиционих дестинација.

И самом објавом је, казала је она, у већој мери скренута пажња међународних инвеститора ка Србији.

– У случају позитивне одлуке, коју несумњиво очекујемо до половине године, ефекти на домаће финансијско тржиште ће бити бројни – база инвеститора који улажу у нашу земљу ће бити додатно проширена, а Србија ће бити отворена за приступ најширој групи еминентних улагача у свету – оценила је гувернерка.

„Ј. П. Морган” у свом извештају посебно истиче да су активности које је у претходном периоду предузела Србија на пољу прилагођавања свог тржишта обвезница најбољој међународној пракси, повећале тражњу страних инвеститора за домаћим хартијама од вредности и довеле до приметног раста ликвидности на секундарном тржишту у претходне две године.

Одлука о укључивању српских обвезница у поменути индекс требало би да буде донета у другом тромесечју ове године (април–јун), а већ само стављање Србије на „Индеџ Њатћ Поситиве” шаље јасан сигнал да је испунила све предуслове да се нађе у групи земаља у развоју које међународни инвеститори сматрају сигурним за улагање.

Да се ради о огромном успеху, потврђује и чињеница да ће кроз тај процес бити разматрано укључивање динарских обвезница Републике Србије у индекс „ГБИ-ЕМ Глобал Диверсифиед”, који представља најчешће праћени, односно „реперни” (бенћмарк) индекс обвезница у локалној валути земаља у развоју, наводи се у саопштењу.

Д. У.

Пре само неколико година тако нешто било је незамисливо, а данас имамо земљу која улази у ред глобално атрактивних инвестиционих дестинација (Јоргованка Табаковић)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести