НБС снизила референтну каматну стопу на 3,25 одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије смањио је на данашњој седници референтну каматну стопу на ниво од 3,25 одсто са претходног нивоа од 3,5 процената.
narodna banka srbije
Фото: Tanjug (video arhiva)

При доношењу те одлуке, Извршни одбор је пре свега имао у виду пројекцију инфлације и њених фактора у наредном периоду, саопштено је из НБС.

Инфлација је, како се наводи, у складу са очекивањима НБС у фебруару смањена на 1,5 одсто међугодишње, пре свега због високе базе код производа који су једнократно поскупели почетком прошле године. 

Да су инфлаторни притисци ниски потврђује и базна инфлација у фебруару од 1,3 процента међугодишње. 

Према фебруарској централној пројекцији, успоравање инфлације, по основу базног ефекта, очекујемо и у наредним месецима, а затим њено постепено приближавање централној вредности циља у току наредне године, чему ће допринети и раст домаће тражње. 

Из централне банке напомињу да на ниске инфлаторне притиске указују и усидрена инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде, који процењују да ће инфлација “како за годину, тако и за две године дана унапред бити на централној вредности циља од 3 одсто”. 

Смањењем референтне каматне стопе, у условима ниских инфлаторних притисака, НБС ће пружити додатну подршку кредитној активности и привредном расту.

Извршни одбор је истакао да опрезност у вођењу монетарне политике и даље проистиче из дешавања у међународном окружењу, а првенствено дешавања на међународном финансијском тржишту и кретања светских цена примарних производа.     

Извршни одбор сматра да је отпорност наше привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући јачању домаћих макроекономских фундамената и повољнијим изгледима за наредни период. 

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 12. априла.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести