НБС: Ускоро израда милион кованица с Теслиним ликом

БЕОГРАД: Представници Народне банке Србије (НБС) и америчке компаније „Mish International Monetary Inc“ потписали су оквирни споразум о пословној сарадњи на пољу нумизматике, а чији резултат ће бити израда нумизматичког новца с ликом Николе Тесле.
narodna banka srbije
Фото: Tanjug (video arhiva)

Споразум су потписали гувернер НБС Јоргованка Табаковић и председник америчке компаније Роберт Миш, наводи се у саопштењу НБС.
Током важења споразума, који се закључује на период од пет година, НБС ће израђивати 210.000 комада кованица годишње у складу с одобреним дизајном, при чему је укупни очекивани тираж око 1.000.000 комада кованица.

У почетној фази израђиваће се сребрне кованице за чију израду ће сребрне ронделе (кружне металне плочице на којима се израђују лице и наличје кованице) обезбедити америчка компанија, која преузима све ризике у вези с ценом сребра, маркетингом, увозом рондела, извозом готовог производа и сл.
Представници НБС и те компаније су у јуну 2016. године започели прелиминарне разговоре о могућностима комерцијалне сарадње на пројекту производње серије сребрних и златних кованица различитих величина и квалитета, посвећених Николи Тесли.

Завод за израду новчаница при НБС кује сребрњаке у складу са усвојеним идејним решењем, које је утврђено у складу са Законом о НБС (ознака номиналне вредности, ознака банке емитента, обележја државе емитента, изглед лица и наличја).

При томе је аверс јединствен свих пет година важења споразума - лик Николе Тесле, и не мења се, док ће се на реверсу обележја мењати и на њему ће бити изуми Николе Тесле.

Предвиђено је да се реверс мења сваке године, односно да буде најмање пет таквих измена, што значи да ће бити заступљено најмање пет изума Николе Тесле.

Сарадњом НБС и компаније „Mish International Monetary Inc“ промовишу се српски новац, историја и знамените личности на територији Сједињених Америчких Држава, с обзиром на то да се Никола Тесла, визионар српског порекла, убраја у ред изузетних људи чији је научни допринос опште познат, јер су његова дела изменила свет.

Одређена промотивна количина кованица биће од јуна доступна и на домаћем тржишту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести