Не увозимо јаја из ЕУ, нити Холандије, само из ЦЕФТА региона

БЕОГРАД: Србија је протекле године увезла 1,5 милиона јаја и то највише из земаља чланица ЦЕФТЕ, а ни једно није ушло у нашу земљу из Холандије, у којој су откривена јаја затрована "фипронилом", инсектицидом забрањеном за употребу због негативних последица на здравље људи. 
jaja, freeimages.com
Фото: freeimages.com

У Министарству пољопривреде и Привредној комори Србије речено је Танјугу да грађани Србије немају разлога за страх јер се на рафовима у нашим маркетима не могу наћи јаја из Холандије. 

"Прошле године увезли смо јаја у вредности 1,5 милиона евра и то највише из ЦЕФТА региона, односно из БиХ. Не увозимо јаја из Холандије и нема разлога за страх", каже секретар Удружења за сточарство у ПКС, Ненад Будимовић и додаје да Србија произведе 1,7 милијарди комада јаја годишње. 
Такође, објашњава Будимовић, Србија не извози јаја у ЕУ већ само у ЦЕФТА регион,  због, како каже, неусклађеног правилника о салмонелози са ЕУ правилима.

Земље где се највише пласирају српска јаја, тако су, Црна Гора, Македонија и БиХ.
Холандске власти објавиле су крајем јула да су затвориле неколико фарми након што су у јајима пронашли високе концентрације "фипронила", инсектицида забрањеног за употребу због негативних последица на здравље људи.

Европска комисија упозорила је раније да је могуће да су јаја затрована инсектицидом продавана у седам земаља ЕУ, а Светска здравствена организација, према писању медија, оценила је да је "фипронил" у већој количини "умерено отрован" за људе, јер може да буде опасан за бубреге, јетру и тироидну жлезду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести