Недимовић: Извешћемо из сиве зоне 100.000 радника

БЕОГРАД: Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта Повећање прилика за запошљавање сезонских радника потписан је у Влади Србије између Немачке развојне агенције (ГИЗ), НАЛЕД-а и ресорних министарстава.
berba sezonski radnici FICA
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је том приликом да је потписивањем овог меморандума омогућено успостављање електронског система за ангажовање сезонских радника у пољопривреди, као и сузбијање сиве економије у земљи.

Највећи део послова у пољопривреди се обавља у црној зони. То је тако највише због бирократских препрека, казао је Недимовић додајући да ће се успостављањем ваучера, тренутног електронског уписивања радника на терену у систем, 80 до 100 хиљада људи укључити у систем.

Као резултат овог пројекта, Недимовић сматра да ће се следеће године повећати број регистрованих запослених који ће имати пензијско и инвалидско осигурање.

Корист ће имати држава, јер ће имати јасно евидентирана лица, осигураће се порески приходи, а и послодавци ће имати корист и биће заштићени, рекао је он.

Недимовић је објаснио да ће захваљујући целом пројекту бити израђена и апликација за мобилне телефоне преко које ће послодавци тренутно моћи да пријаве сезонске раднике.

Рекао је да је цео модел преписан из мађарског искуства и да он већ функционише у неким земљама региона и даје резултате.

Пројекат који заједнички реализују НАЛЕД, Немачка развојна сарадња (ГИЗ), финансиран је средствима немачког Савезног министарства за економску сарадању и развој (БМЗ), а партнери су Министарство пољопривреде, Министарство рада и Министарство финансија.

Министар рада Зоран Ђорђевић истакао је да је Мађарску, која је применила такође електронски систем пријављивања радника сезонаца на тај начин значајно смањила број незапослених и рад у сивој зони.

Он је истакао да је чак 65 одсто грађана који раде сезонске послове у пољопривреди у последњем кварталу прошле године , радило без пријаве.

Мењаћемо закон у смислу да ће бити обавеза пријављивања радника истог тренутка, рекао је Ђорђевић и додао да ће Инспекција рада појачати контроле на терену.

Рекао је да ће инспекторима бити омогућено да са терена где се затекне радник, да га пријаве електронским путем.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести