Мартиновић: Сезонским пословима до мање незапослености

БЕОГРАД: У прва четири месеца стопа незапослености је 14,6 одсто, а директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић очекује да би сезонски послови у наредним кварталима требало да снизе стопу незапослености на 13 одсто.
Nacionalna služba za zapošljavanje Foto: Nacionalna služba za zapošljavanje
Фото: Национална служба за запошљавање

Дошло је до незнатног повећања стопе незапослености у односу на претходни квартал, али то не треба да забрињава имајући у виду да је годинама уназад стопа незапослености у првом кварталу увек већа у односу на крај године, рекао је Мартиновић гостујући на РТС.

Поређења ради у 2016. и 2015. године у првом кварталу, стопа незапослености је била 19 одсто, те је у првом кварталу ове године мања за 4,4 одсто у односу на претходне године.

Очекујемо да у наредном периоду, следећи квартали покажу пад стопе незапослености имајући у виду да на нашој евиденцији долази до смањења броја незапослених лица. Тренутно имамо 659.000 незапослених лица, што је најмање у последње две деценије, појаснио је он.

Како каже, стопа незапослености увек у првим месецима буде већа, јер је мањи обим сезонских радова који значајно утичу на стопу незапослености, али и због тога што велики број лица „излази из програма мера активног запошљавања“. 

Очекујемо да нова сезона и наше нове мере и подршка предузетницима да резултаре и да ћемо до краја године имати стопу незапослености која је била актуелна крајем прошле године или нижа. Ми бисмо волели да то буде стопа незапослености од 13 одсто, да се приближимо европском просеку, појаснио је он.

Како наглашава, у 14,6 одсто незапослених 50 одсто чине тешко запошљиве категорије људи - особе са инвалидитетом, Роми, неквалификовани, старији од 50 година.

Према њима креирамо све наше програме и субвенције, које данас користе послодавци. На нашој евиденцији дошло је до смањења броја особа са инвалидитетом за 8,5 одсто у односу на исти период прошле године. Око 3.500 људи, за првих пет месеци се запослило, појаснио је Мартиновић.

Факултети данас, како каже, консултују Националну службу за запошљавање при креирању уписне политике да виде која су то дефицитарна занимања. 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести