Неки рудници пред затварањем, потребна и модернизација

РЕСАВИЦА: Шеф канцеларије Међународног монетарног фонда у Србији Себастијан Соса каже да је наша земља у претходних неколико година забележила напредак у решавању проблематичних државних предузећа, али да још није решена будућност компанија попут Петрохемије и Ресавице.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Соса је јуче рекао да предузеће за подземну експлоатацију угља Ресавица добија подршку владе кроз субвенције због социјалних импликација, те да ММФ подржава и намеру власти у Србији да се нађе план за затварање неких рудника који нису одрживи, али да се истовремено обезбеди програм помоћи за угрожене раднике.

Тим поводом, председник Синдиката Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља (ЈП ПЕУ) Ресавица Небојша Миленковић оцењује да субвенције које предузеће добија од државе, без улагања у модернизацију, нису дугорочно реалне и одрживе.

Миленковић каже да је од ресорног министарства затражено да се крене у причу о модернизацији рудника.

"Имамо и неколико рудника који су пред затварањем, са мало резерви угља и неминовно је да ће доћи до њиховог затварања, и ми у Синдикату тражимо да се што пре крене у причу око отварања нових лежишта, где ће људи моћи да наставе да раде нормално и да остварују приходе", рекао је Миленковић Танјугу. 

Миленковић каже да се програм, који предвиђа отварање нових рудника и модернизацију не спроводи, а да је њихова жеља да дође до модернизације рудника, што би, каже, довело до повећања производње, продуктивности и безбедности рудара.

Каже и да синдикат покушава да са надлежнима реши проблем повезивања стажа за 2011. и 2012. јер један део радника не може да оствари право на пуну пензију док се тај проблем не реши.

"Радимо на томе и да се у нови програм пословања и нови буџет нађу додатна средства за повецахње зарада у ЈП ПЕУ, јер сматрамо да ниво зарада у овом тренутку није адакватан послу који рудари обављају", истакао је он и подсетио да је просек плата у "Ресавици" тренутко око 50.000 динара.

У девет рудника овог предузећа ради око 3.500 радника, а предузеће је добровољно, уз социјални програм, напустило око 600 радника.

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је почетком године да ресорно министарство са експертима Светске банке анализира сваки рудник појединачно.

Из републичке касе за пословање "Ресавице", држава издваја годишње субвенције у износу од 4,47 милијарди динара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести