Некретнине ће ПОСКУПЕТИ у целом свету, КОД НАС СЕ ОПЕТ ОЧЕКУЈЕ СКОК?

МИНХЕН: Цене некретнина ће у наредних 10 година значајно порасти у свим деловима света, објављено је данас на сајту Института за економска истраживања ИФО из Минхена.
e
Фото: Pixabay.com

Према резултатима кварталног истраживања ИФО и Института за швајцарску економску политику (IWP), некретнине ће у наредној декади на глобалном нивоу поскупети у просеку за девет одсто.

"Повећање цена некретнина више је вођено факторима потражње, а не понуде", сматра истраживач IFO-а Тимо Вохнер.

У прогнози за Европу је приметна неравнотежа.

Фото: Pixabay.com

Цене некретнина у западној Европи ће порасти у просеку за 6,4 одсто, а у северној Европи за 9,9 одсто, док јужну Европу у наредних 10 година очекује поскупљење некретнина за чак 18,4 одсто, а источну Европу за 14,9 одсто.

Цене некретнина у Великој Британији ће порасти за 8,4 одсто, као и у Немачкој - за 7,2 одсто, Француској - 5,5 одсто, и САД - 6,0 одсто.

Посебно ће порасти цене некретнина у јужној Азији - за 25,1 одсто, западној Азији - 22,4 одсто, и средњој Америци - 24,4 одсто,

У многим регионима света повећана потражња за некретнима расте због вишег животног стандарда и већих прихода, као и због раста популације и жеље за већим животним простором.

За 37 одсто анкетираних стручњака, ови фактори стоје иза пораста цена некретнина на глобалном нивоу.

Фото: Pixabay.com

"Око 27 одсто анкетираних стручњака мисли да су за раст цена одговорни фактори понуде - ограничени производни капацитети за градњу нових стамбених простора, више цене грађевинског материјала и недостатак парцела", казао је Вохнер.

Око 12 одсто експерата сматра да су за поскупљење некретнина највише криви монетарна политика, инфлација и политика влада у конкретним земљама.

На регионалном нивоу, очекивања стручњака о ценама некретнина у великој су корелацији са њиховим предвиђањима инфлације, наводи се на сајту минхенског института.

У овом истраживању, које је спроведено од 14. јуна до 2. јула, учествовало је 1.405 економских стручњака из 133 земље света.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести