Нема говора о продаји ЕПС-а, већ о јачању те компаније

БЕОГРАД: Циљ промена у Електропривреди Србије (ЕПС) је да то буде снажна компанија и важан регионални играч, а не да буде приватизована, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug
Фото: TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Нажалост, ми смо дошли у ситуацији да сваки дан морамо да демантујемо не чак ни полуистине, већ потпуне лажи, јер део опозиције лажима подбуњује народ. Нити ће ЕПС бити приватизован, нити ће неко у ЕПС-у да остане без посла. ЕПС је база енергетске безбедности Србије, а пре свега његови запослени, нагласила је она, гостујући на Хепи телевизији.

Реч је само о одвајању делатности и поштовању нашег Закона о енергетици, као и о томе да са садашњим начином функционисања имамо велику неефикасност и годишње техничке и нетехничке губитке на мрежи од 250 милиона евра, додала је Михајловић.

Она је истакла да је енергетски сектор дуго "спавао", и као пример навела да је последња термоелектрана изграђена још пре 30 година, а да је за термоелектрану која се тренутно гради, ТЕ Костолац Б3, уговор потписан 2013, а радови почели тек 2018. године.

Мораћемо много више да се бавимо заштитом животне средине и да наш будући развој у енергетици базирамо на повећању енергетске ефикасности, изградњи великих и средњих хидроелектрана и већем коришћењу обновљивих извора енергије, пре свега биомасе, али и геотермалне енергије, као и енергије сунца и ветра, рекла је потпредседница Владе.

Такође, будући да ће се фазно и постепено смањивати производња електричне енергије из угља, посебно најнеквалитетнијег, лигнита, реално је да Србија гради и гасне електране које могу да помогну у производњи и електричне и топлотне енергије, навела је Михајловићева.

Говорећи о пројекту Јадар, она је рекла да неки, као што говоре о уништавању ЕПС-а, тако најављују и уништавање животне средине због овог пројекта, злоупотребљавајући оправдане бојазни људи у том крају који знају колико је проблема било са рудником у Зајачи.

Неће се ништа радити а да не буде у складу са свим нашим законима, без урађених студија о утицају на животну средину и док не видимо да се ради доказано најбољим технологијама. Ником није у интересу да било шта уништи у Србији, без обзира на то колико то новца потенцијално доноси, али су такође недопустиви и покушаји политизације овог пројекта, навела је она.

Реформа Србијагаса за будућност гасног сектора

Реформисање Србијагаса је питање будућности гасног сектора, а не било које личности, изјавила је Михајловић.

Циљ тих промена јесте стварање јаког и успешног предузећа и усклађивање пословања гасних компанија са Законом о енергетици, рекла је Михајловић.

Суштина је да ли желимо успешно и јако предузеће или хоћемо директора који има 40 пута већа примања од просечне плате у Србији и на то додаје 13. плату која је десет пута већа од једнократне помоћи за здравствене раднике који се свакодневно боре за здравље и животе заражених корона вирусом. И није само ствар у платама, већ имамо и важне инвестиције које касне, или реализовање неисплативих инвестиција, рекла је она.

Подсећа да је влада донела план реорганизације и да је зато формирана радну групу за спровођење тог плана коју ће водити помоћник министра.

Присуство првом састанку потврдио и директор Србијагаса, додала је министарка Михајловић.

Она је нагласила да је свима у интересу да Србијагас послује ефикасније и да држава све време стоји иза Србијагаса, о чему говори чињеница да је прошле године прихватила 1,2 милијарде евра дуга ове компаније.

Није тачно ни оно што неки тврде да одвајање делатности води повећању цена. Напротив, оно може да значи и ниже цене, пре свега за индустрију, која тренутно плаћа високу цену гаса, али и ниже цене за домаћинства, каже Михајловић.

Објаснила је да се кроз реорганизацију Србијагаса мора решити и проблем предузећа Транспортгас и Дистрибуцијагас Србија која тренутно немају лиценцу за делатности које обављају.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести