Михајловић: Реформи ЕПС-а и Србијагаса ће бити, отказа неће бити

БЕОГРАД: ЕПС и Србијагас морају да буду јаке и моћне компаније, одвајање делатности дистрибуција струје и гаса требало је урадити одавно а када се то буде догодило нико неће изгубити посао, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug
Фото: TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Гостујући на ТВ Прва она је рекла да ће сутра бити одржан састанак радне групе за реформу ЕПС, а у петак ће се састати радна група за реформу Србијагаса.

Морамо да одвојимо делатности и да траспорт и дистрибуција буду издвојени из ових компанија јер је то једини начин да буду успешне. За транспорт и дистрибуцију гаса сада рецимо немају лиценцу јер је неко дозволи да не послују по закону, а то мора да се мења, рекла је она.

На питање да ли ће инсистирати на смени директора Србијагаса Душана Бајатовића, одговорила је да није питање да ли се хоће или не, те да нема личних односа са њим.

Додала је да Министарство често од Србијагаса не добија праве одговоре, или уопште не добија одговоре.

О томе информишем председницу владе, то је његов однос према Влади Србије, рекла је она и додала да је Влада једногласно донела одлуку о реформи тог јавног предузећа.

Она је поручила свим директорима јавни предузећа да се одлуке Владе Србије морају спроводити иначе неће бити на том месту, или како је додала она неће бити министарка.

Све је потенцијално и његова и моја смена, ако не могу да спроведем реформе, рекла је она.

Од Србијагаса она очекује да пружи информацију које се све инвестиције реализују, како се ради, да ли су исплативе.

Она је истакла да нема више времена за чекање на реформу Србијагаса и додала да Државна ревизорска институција тамо годинама не може да уђе.

Истакла је да је шокирана да неко може да има примања 2,4 милиона месечно у државној фирми.

Реформа гасног сектора Србије је битна због грађана Србије. Може да доведе само до смањења цена гаса и до квалитетнијег гаса за грађане, рекла је она и додала да је то предузеће интерес свих грађана а као пример навела да је Влада преузела 1,2 милијарде дуга Србијагаса.

Министарка је рекла да нико не продаје ЕПС и у тој државној компанији нико неће остати без посла.
ЕПС мора да одвоји своје делатности. Дистрибуција годишње прави 250 милона евра губитка. Издвојићемо дистрибуцију а улагати у дистрибутивну мрежу и у производњу у ЕПС-у, рекла је она.

Оценила је и да се у ЕПС за производњу струје троши 20 посто више угља и да има 20 одсто више трошкова што мора да се промени.

Дистрибутивне делатност у Србијагасу и ЕПС - у би требало да добије лиценце за рад до априла 2021. године. И да онда током године говоримо о плановима за улагање како би направили модерне компаније, рекла је она.

Како је оценила, у ЕПС-у мора да се улаже у заштиту животне средине јер у тој компанији ниједно постројење не испуњава стандарде ЕУ.

Здрава животна средина тражи улагање много новца и пуно времена, ЕПС је за 20 година уложио 350 милиона евра а то је мало у односу на приходе те компаније. И тренутно улагање од 360 милиона евра је мало, рекла је она и додала да ће то покушати да се промени у 2021. године и да се уложи преко милијарду евра.

Михајловић је рекла да ће поскупљење електричне енергије од фебруара просечан рачун од 3.000 динара увећати за 251 динара, и оценила да се то свакако не ради да би се покрили губици ЕПС-а.

Како је најавила руководству ЕПС предложиће могућност репрограмирања дуга за грађане који не могу да плате рачуне.

Изјаве потпредседнице странке Слободе и Правде Маринике Тепић о ЕПС и намерама око отпуштања радника и приватизације министарка Михајловић оценила је као озбиљне лажи и "небулозе које немају везе са животом".

Све је то проверљиво. Јако брзо ћемо одвојити делатности. Ником не поада на памет да приватизују ЕПС, нико неће остати без посла, рекла је она и додала да ЕПС мора да буде јачи и моћнији, без губитака, регионално позната и успешна компанија.

Додала је да су део реформе ЕПС и издвојена и повезана предузећа али да ту мора да се види шта се са њима дешава.

Објаснила је да су у ПроТЕНТ-у запошљавани људи који су онда у ЕПС-у радили тешке после а били мало плаћени док је од ЕПС-а наплаћивано више.

Желимо да радници имају свој посао, а да они који су правили посао на радницима, немају свој посао, рекла је она.

Бившег министра Александра Антића она је оценила као финог и доброг човека који није могао да се избори с аждајама.

Ако ја не будем могла да се борим с аждајама, склонићу се с овог места, рекла је она.

Додала је да ако не може она, као министар ће затражити помоћ Владе, ако ни то не може нећу бити ту.
Реформе и напредак читавог сектора су на првом месту. Ако не могу ја, да видимо ко може, рекла је она.

Како је истакла све реформске активности у ЕПС се предузимају заједно са синидкатом који је један од најмоћнијих у Србији.

Све што се ради договара се с њима. Они најбоље знају стање, и највише им је стало да опстане компанија, рекла је она.

Министарка је најавила да ће за развој рудника Ресавица бити узет кредит за куповину опреме, као и да ће се покушати да се рударима тог краја обезбеде и друге алтернативе јер је реч о најнеразвијеним деловима Србије.

Како је рекла, писма грађана у Минстарству се прегледају свакодневно и разматра се шта може да се уради.

Даћемо одговор сваком грађанину, и покушати да решимо њихове проблеме, рекла је она.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести