Немачки суд одобрио Тесли сечу шуме за нову фабрику

БЕРЛИН: Амерички произвођач елетричних аутомобила "Тесла" добио је "зелено светло" од Вишег управног суда Берлин-Бранденбурга да настави крчење шуме у Гринхајду на површини од 92 хектара, ради изградњу своје "гигафабрике" у близини Берлина, јавља Дојче веле.
t
Фото: Tanjug (Britta Pedersen/dpa via AP)

Суд је навео да је његова одлука коначна, одбацивши захтеве еколошких активиста да се дефинитвно забрани сеча шуме. Активисти за заштиту животне средине су претходно, 18. фебруара, успели да испослују судско решење о привременој обустави радова на градилишту.

Суд је, међутим, тада упозорио да еко-активисти не треба да схвате његово решење о привременој забрани "Теслиног" пројекта као своју победу.

"Тесла" је пре тога од државне агенције за заштиту животне средине добио рок од три дана да раскрчи шуму ради припреме земљишта за изградњу фабрике, али су радови заустављени већ другог дана.

Локални активисти из две организације - Зелене лиге Бранденбурга и Асоцијације за просторно планирање и заштиту врста у Баварској - наводе да ће "гигафабрика 4" (ГФ4), која ће производити електричне батерије и аутомобиле, утицати на локалну флору и фауну и снабдевање водом.

Илон Маск, оснивач и главни извршни директор компаније "Тесла", тврди међутим да ће ГФ4 трошити далеко мање воде од уобичајене дневне потрошње него што тврде активисти, додајући да шума која се крчи "није природна - већ посађена за потребе картонске индустрије и само мали део ће бити искоришћен за ГФ4“, преноси DW.

"Тесла" планира да започне изградњу објекта ове године и да крене с производњом возила 2021. Компанија је најавила да има за циљ производњу 500.000 аутомобила годишње. То ће бити четврта "гигафабрика" ове компаније. Остале су налазе у Невади, Њујорку и однедавно у Шангају, у Кини.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести