(Не)могуће вратити новац за 100.000 путовања

Туризам је, без сумње, привредна грана која је најснажније осетила последице пандемије коронавируса јер је огроман број путовања отказан и откази се настављају, многи авиони су приземљени, хотели се затварају и не може се предвидети како ће се ситуација даље развијати.
e
Фото: pixabay.com

По речима министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, туризам ће претрпети огромну штету, а хотелијери су изнели податак да ће само због отказивања аранжмана током марта и прве половине априла она бити око 2,7 милиона евра.

С великим проблемима суочавају се и путничке агенције, а по речима директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА  Александра Сеничића, из тог удружења је препоручено да се, због ванредне ситуације у земљи, али и отежаних услова путовања у читавом свету изазваних пандемијом коронавируса, до 15. маја откажу сви туристички аранжмани за иностранство.

– Реч је о око 100.000 аранжмана, које су грађани Србије уплатили за путовања, углавном на север Италије и у градове Европе, али и друге дестинације – казао је Сеничић. – Грађани се могу обратити туристичким агенцијама код којих су уплатили аранжмане да би се договорили о начину компензације, а предлог је да за уплаћени износ добију неки други аранжман или да исти аранжман реализују у неком другом термину.

Он је указао на то да новац није могуће вратити јер су већ плаћени и превоз и смештај, те да туристичке агенције због садашње ситуације изазване пандемијом имају проблеме с ликвидношћу. С тим је упознато и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, па ЈУТА очекује да ће се с представницима тог министарства разговарати да би се нашло решење за помоћ туристичким агенцијама.

– Повраћај новца, нажалост, није могућ па се клијентима уместо тога нуди могућност замене термина или форма споразумног раскида уговора и преноса новца, односно могућност да одаберу неки други термин за путовање у току године. Апелујемо на то да клијенти/путници буду стрпљиви и да имају поверење у то да је новац, који су уплатили за аранжмане, а који им не може бити враћен, на сигурном – каже Сеничић.

По његовим речима, путницима ће бити понуђени споразумни раскиди уговора о путовању уз обавезу организатора путовања да пружи услугу у вредности уплаћеног путовања у периоду од годину од дана планираног путовања. Он је истакао да се тај поступак односи на сва туристичка путовања, укључујући и уговорена за овогодишњу летњу туристичку сезону, у случајевима када путници инсистирају на раскиду Уговора о путовању.

– Ако клијенти прихвате ту могућност, када цела ова ситуација прође и све се врати у уобичајено стање, новац који су уплатили биће искоришћен за  одлазак на путовање. То није у складу са Законом о туризму, али је једино решње у садашњој ванредној ситуацији с којом се суочава практично цео свет. То су околности које су потуно другачије од досада познатих и слична решења примењују и туристичке агенције у целој Европи – наглашава Сеничић.

Не треба отказивати летње аранжмане

Александар Сеничић указује и на то да су агенције тамо где је то било могуће клијентима вратиле новац, и то углавном за отказана путовања у марту. По његовим речима, летња сезона је далеко и зато препоручује да се летњи аранжмани не отказују.

        Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести