Независне: Ускоро са личном картом преко граница у региону

САРАЈЕВО: Према Акционом плану за успостављање регионалног тржишта, већ идуће године на границама земаља у региону требало би да буду успостављени "зелени коридори" који ће у почетку кварљивој роби као што су воће, поврће, месо и прерађевине омогућити бржи пролазак границе и царињење робе у било које доба дана или ноћи седам дана седмично.
granica carina
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Како преноси портал Независне БиХ, Србија, Црна Гора, Албанија, Северна Македонија требало би да договоре и граничне прелазе на којима ће знатно бити смањене процедуре, као и да у периоду од 2021. до 2022. уреди систем који ће грађанима свих земаља омогућити да у друге земље путују само са личном картом.

Од 2022. године требало би да буде успостављен и систем који ће у почетку омогућити признавање диплома за медицинске сестре, докторе, стоматологе, фармацеуте, архитекте и ветеринарске хируге, а касније и све остале дипломе.

Између 2022. и 2024. године требало би да буде успостављен регулаторни оквир за јединствен платни систем, а 2023. године требало би да буду успостављена сарадња тела која се баве јавним набавкама те да се успостави систем који ће омогућити да се сертификати, укључујући и оне ветеринарске, признају у свим земљама као и на границама.

Потпредседник Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине Немања Васић каже да ће то највише зависити од царина, које су још у старом систему и не пристају на промене

"Раније је исто било покушаја, али увек они успоравају и нешто за шта им треба 10 дана да ураде и да се прилагоде траже рок од годину дана. Код њих, што због корупције, што због других ствари, нема спремности да се убрзају процедуре", рекао је Васић.

Према његовим речима, рокови који су постављени акционим планом доста су реални јер је иза тих рокова на одређени начин стала Европска унија, која ће вероватно инсистирати на томе.

Према Акционом плану, 2024. године у региону би требало да буде јединствено тржиште, а те године земље би требало да дођу до тога да 95 одсто домаћинстава у свим земљама има широкопојасни интернет, а до краја 2023. године да се 5Г мрежом покрију главни индустријски градови у Србији, Црној Гори, Албанији, Косову, Босни и Херцеговини и Северној Македонији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести