НИС ће наставити с улагањем у Рафинерију нафте Панчево

БЕОГРАД: Нафтна индустрија Србије (НИС) ће наставити са улагањима у Рафинеруију нафте Панчево, а следећа инвестиција је модернизација постројења каталитичког крекинга, изјавио је генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.
nis kiril tjurdenjev
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

То ће омогућити производњу додатних производа, ујкључујући и већу производњу пропилена. Тај пројекат вредан је 80 милиона долара и урадићемо га у наредним годинама, рекао је Тјурдењев за РТС.

Подсетио је да је изградња погона Дубоке прераде нафте омогућила НИС-у да добије веће количине најквалитетнијих горива по европским стандардима који имају највећу вредност на тржишту.

Комплекс Дубоке прераде има и еколошке бенефите. Престали смо са производњом мазута са високим садржајем сумпора и смањили емисију штетних материја у атмосферу, што ће унапредити еколошку слику не само у Панчеву, већ и целе наше земље, нагласио је генерални директор НИС - а.

Тјурдењев није мого да каже да ли ће бити поскупљења горива током године.

Реч је о глобалном тржишту које зависи од одгормног броја фактора. Ми на пример увозимо две трећине нафте коју прерадимо. Због тога зависимо од кретања цена на светском тржишту. Ипак, повећањем ефикасности рада и смањењем трошкова компаније очували смо стабилност цена домаћег тржишта, рекао је Тјурдењев.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести