НЛБ: Куповином Комбанке, НЛБ постаје трећа банка у Србији

БЕОГРАД: Нова Љубљанска банка д.д. (НЛБ) постала је куповином 83,23 одсто власничког удела у Комерцијалној банци а.д. Београд трећа највећа банка у Србији.
nlb banka
Фото: Ilustracija

Уговор о куповини државног удела у Комерцијалној банци по цени од 387 евра потписан је  у Министарству финансија у Београду, а финализација трансакције очекује се у четвртом кварталу 2020. године и подлеже обавезним регулаторним дозволама од стране, између осталог, Европске централне банке, Банке Словеније и Народне банке Србије, каже се у саопштењу НБЛ.

Како се наводи, неисплаћена добит и примања радника из прошлих финансијских година биће исплаћена пре затварања трансакције, а постојећи акционари КБ-а такође ће добити дивиденду у износу од 50 посто нето прихода у 2019. години, до максимално 38 милиона евра пре затварања трансакције.

Ова трансакција јача присуство НЛБ-а, а такође и фокус на тржиштима југоисточне Европе, чиме се консолидује позиција највеће банкарске групе са седиштем у региону, каже се у саопштењу, и додаје да Србија постаје највећа страна филијала НЛБ Групе, доприносећи са око 24 посто повећању имовине.

КБ доноси више од 770.000 активних клијената физичких лица и највећу продајну мрежу у земљи, са 203 експозитуре уз постојеће НЛБ-ове експозитуре у Србији. КБ-ове филиале у Босни и Херцеговини и Црној Гори такође ће допринети пословању НЛБ-а на тим тржиштима, каже се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести